Šta znači to što je SZO proglasila kraj globalne opasnosti od korone?

    5 meseci pre 1848 pregleda Izvor: N1/cdm.me

Foto : Pixabay –

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj globalne opasnosti koronavirusa, jer više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju. Da li to znači i da je kraj pandemije?

Epidemiološkinja Ivana Prokić objašnjava za portal N1 da ta dva termina – ukidanje globalne opasnosti i pandemija – iako slična ipak imaju suptilnu razliku.

„PHEIC (public health emergency of international concern) je nešto što SZO proglašava što za posledicu svakoj zemlji uvodi obavezu da uradi niz akcija za suzbijanje bolesti, u tom smislu kovid više ne zahtijeva takve mjere. Pandemija znači da je bolest prisutna u određenom broju zemalja u cijelom svijetu i ništa više, ne vuče za sobom nikakvu obavezu. Odnosno, bolest može da bude proširena u pandemijskim razmjerama a da ne iziskuje hitnu i obaveznu reakciju zemalja“, navodi sagovornica N1.

Prokić ističe da se epidemija u jednoj zemlji proglašava gotovom kada 28 dana za redom ima 0 novih slučajeva bolesti.

„U tom smislu smatram da pandemija i dalje traje, jer ne znam nijednu zemlju da ima 0 slučajeva ali je to sada kontrolisano i ne iziskuje više urgentne mjere“, navodi Prokić.

I epidemiolog Predrag Đurić objašnjava za N1 portal da globalna opasnost i pandemija nisu sinonimi.

„Na primjer, već više od četiri decenije postoji pandemija HIV ili nezarnih bolesti. Kovid ostaje i dalje prisutan, a biće vjerovatno i u budućnosti. Proglas SZO prvenstveno se odnosi na potrebnu javnozdravstvenu pažnju i mjere“, napominje Đurić.

On dodaje i da se uglavnom pandemija ne završava, već prelazi u stalnu prisutnost, veću ili manju, stalnu ili povremenu – sezonsku.

S druge strane, imunolog Dušan Popadić navodi za portal N1 da ovo znači da je i kraj pandemije.

„Svjetska zdravstvena skupština počinje za koji dan, vjerovatno će tada biti formalnija izjava direktora SZO. Stručni komitet se oglasio, politički će to isto uraditi vrlo brzo“, ocjenjuje Popadić.

U petak je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao da ta organizacija više ne smatra kovid 19 globalnom zdravstvenom hitnom situacijom, ističući da infekcija i dalje predstavlja prijetnju po zdravlje ljudske populacije.