STANARI TREPČE TRAŽE DA OPŠTINA PREOSTALA SREDSTVA IZ PROGRAMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI ULOŽI U NJIHOVU ZGRADU

    2 godine pre 802 pregleda Izvor: dan.co.me

Gdje će biti potrošeno preostalih 150 hiljada eura od pomoći Vlade u okviru programa energetske efikasnosti još nije poznato, kao i što nije poznato zbog čega se ovaj novac ne usmjeri za adaptaciju takozvane Trepčine zgrade. Upravnik Trepčine zgrade Goran Knežević tvrdi da je sredstva najpotrebnije uložiti u fasadu ove zgrade koja je dotrajala pa komadi nje otpadaju i predstavljaju opasnost za prolaznike. Knežević naglašava da se u zgradi nalaze 32 stanbene jedinice, kao i brojni poslovni prostori i državna apoteka.

Fasada zgrade je u izuzetno lošem stanju i dosad je pravo čudo kako neko od prolaznika nije stradao, stoga bi preostalih 150 hiljada eura najbolje bilo uložiti u ovu zgradu – kaže Knežević i dodaje da se ne slaže sa procjenama koje je čuo od sekretara za komunalna pitanja Zorana Čolovića da je za radove na Trepčinoj zgradi potrebno 240.000 eura, te da nova fasada i stolarija ne mogu koštati više od 150.000 eura.

Ranija procjena Agencije za stambeno – poslovni fond bila je da je neophodno obezbjediti 48.000 eura za novu fasadu. Ako dodamo stolariju ona po jednom stanu nebi koštala više od hiljadu i po eura, jer sam ja zamjenu stolarije na svom stanu i platio sve hiljadu i 300 eura. To je do 50.000 eura i tu treba dodati stolariju na poslovnim prostorima. Ni u kom slučaju svi radovi ne bi koštali više od 150 hiljada, a nikako 240 hiljada – kaže Knežević.

On dodaje da je na ovu temu razgovarao i sa potpredsjednikom opštine Mervanom Avdovićem, koji vodi projekte vezane za energetsku efikasnost, ali da još uvjek nema povratnu informaciju hoće li se raditi fasada na zgradi Trepča. Knežević pita predstavnike opštinske uprave koliko bi koštala izgradnja jedne zgrade, ako postavljanje fasade i stolarije koštalo 240 hiljada eura.

Sekretara za komunalna pitanja Zoran Čolović, koji inače živi u zgradi Trepča kaže da je on iznos od 240 hiljada eura Kneževiću saopštio u jednom neobaveznom razgovoru, te da se radi o njegovoj slobodnoj procjeni.

Tačni podaci koliko bi fasada koštala mogu se doznati u Službi za izgradnju i razvoj. Ja taj podatak trenutno nemam- kaže Čolović.

Od direktora Službe za izgradnju i razvoj Nenada Rubežića saznali smo da on ne raspolaže tim podacima, kao i da se u Elaboratu energetske efikasnosti nalazi zgrada Trepče. On ipak nije mogao reći da li će se fasada na ovoj zgradi raditi, jer, kako kaže, to nije njegova nadležnost.

Sredstva uložiti u zgrade u kojima žive brojne porodice

Kroz program energetske efikasnosti Vlada je Opštini Pljevlja opredijelila pomoć u vrijednosti od 490.000 eura. Preduzeće „Tehnogradnja” već izvodi radove u vrijednosti od 339.961 eura, sa uračunatim PDV-om. Razlika u novcu od 150 hiljada, prema tvrdnjama iz lokalne uprave, biće upotrijebljena za izradu fasada, ali dosad nije odlučene koje će zgrade dobitu novu fasadu.

Radi se zgrada „Korzo” koja je rađena prije nekoliko godina. Potom se radi zgrada gdje je sjedište Penzisko invalidskog osiguranja, a ne radi se zgrada Trepče. Zbog čega se radi zgrada PIO ako je to obaveza države – pita se Goran Knežević i objašnjava da je bilo bolje raditi one zgrade u kojima se nalaze stambene jedinice i gdje žive brojne porodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: