STANARI ZGRADE – Gradska kotlarnica u Skerlićevoj radi suprotno zakonu

    2 godine pre 546 pregleda Izvor: PV Informer


U stambenoj zgradi, smještenoj u Skerlićevoj ulici, nalazi se kotlarnica – tačnije toplana, koja je jedan od glavnih zagađivača vazduha u gradu i u kojoj su stanari višestruko ugroženi; kako zbog otrovnih gasova, dima, čađi, pepela, tako i zbog buke, vibracija i čestica nastalih radom ove toplane. Rad ove kotlarnice je neprihvatljiv po više osnova za stanare: građevinski, tehnološki i nadasve ekološki. 

Nezamislivo je da u XXI vijeku, sa jasno definisanim standardima u pogledu životne sredine, u jeku pristupnih pregovora države Crne Gore Evropskoj uniji (poglavlje 27 – životna sredina, kvalitet vazduha), građani, a pogotovo stanari Skerlićeve ulice, moraju da trpe kvaziopravdanja kako je riječ o, tobož, privremenom rješenju, koje treba da traje do izmještanja kotlarnice-toplane. Nezamislivo je da privremeno i prelazno rješenje bilo čega, a kamoli nečega što direktno ugrožava zdravlje i živote građana Pljevalja, traje od 1976, dakle, punih 43 godine (slovima: četrdesettrigodine).

Takođe, braniti javni interes na ovom primjeru, pritom, ne navodeći nijedan paralelni primjer u Evropi, gdje se kotlarnica-toplana, koja koristi ugalj, nalazi u strogom centru grada, znači biti nadasve neodgovoran i bez imalo empatije prema 16 porodica iz Skerlićeve ulice, unutar kojih je oboljenje i smrtnost mladjih ljudi oboljelih od kancera rapidno porasla (u zadjih nekoliko godina umrlo je sveukupno više od 30 ljudi), a koji u XXI vijeku imaju status taoca nad kojima se vrši ekološki genocid.

U  navedenoj toplani rade tri kotla snage 6 MW, sa potpuno primitivnim kotlovima koji funkcionišu na principu mehaničkog loženja i ručnog izvlačenja pepela i šljake, pri čemu se odvoz istog otpada vrši na još primitivniji način – direktno pomoću traktorske prikolice. 

U moru logičke konfuzije i neodgovornosti prema životima ljudi, ističemo i flagrantno kršenje prava. Naime, nadležni organ je 2011. godine zabranio rad kotlarnice, dok je prije 3 godine istekla i upotrebna dozvola za rad instaliranih kotlova. Pitamo se: zašto su odluke državnih organa mrtvo slovo na papiru i zahvaljujući kome?

Povrh svega toga, ističemo i sledeće činjenice, koje moraju podstaknuti nadležne organe da reaguju po hitnom postupku, jer je riječ i o građevinski i tehnološki neodrživom zdanju. Kotlarnica ne posjeduje nikakvu:

– građevinsku i gradilišnu dokumentaciju;

– urbanističko-tehničke uslove ;

– odgovarajuću revidovanu projektno-tehničku dokumentaciju;

– elaborat procjene uticaja na  na životnu sredinu;

– građevinsku dozvolu – saglasnost;

– rješenje o  imenovanju i izjavu nadzornog organa; 

– adekvatan privredni plan – zaštite od požara sa sistemom zaštite od požara;

– izvještaj o  tehničkom pregledu  izvedenih radova; 

– upotrebnu dozvolu.

Mi, stanari Skerlićeve ulice, nemamo više niti promil stpljenja, jer smo u više navrata izigrani raznim lažnim obećanjima. Evo, u proteklih desetak godina, uvjeravali su nas da će kotlarnica biti izmještena na lokalciju Đulina guka, da će biti izgrađeno postrojenje na Radosavcu, toplana u Vektri, pa do najnovijeg obećanja toplifikacije grada od strane Termoelektrane – koja je sopstvenu široku svijest o razumijevanju ekoloških problema građana manifestovala skorijim uništenjem čitavog ekosistema u rijekama Ćehotini i Vezišnici. 

Opominjemo sve nadležne subjekte da ćemo potražiti zakonsku zaštitu, unaprijed se ograđujujući od političkih partija i dodatne partitokratske politizacije ovog problema, a pozivajuću sve zainteresovane stručnjake iz oblasti prava da se uhvate u koštac sa ovom  nedvosmislenom i jasnom nepravdom koju trpimo. Stoga, molimo ih da se jave na kontakt telefon koji smo ostavili redakciji.

Podnosilac:

Stanari stambene zgrade u Skerlićevoj ulici, br. 31 i 35.

NAPOMENA :Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku PV Informer-a.

Komentari na sajtu i facebook stranici odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove web portala PV Informer.Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja,psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni.Web portal PV Informer zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32854 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: