Stanari zgrade u Skerlićevoj predali peticiju za predsjednika opštine

    2 sedmice pre 1710 pregleda Izvor: PV Informer

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici 31/35 u kojoj se nalazi gradska kotlarnica danas su predali peticiju sa 15 potpisa stanara za predsjednika opštine Pljevlja.

Peticija će biti poslata i predsjednicima države i vlade Crne Gore, nadležnom ministarstvu, kao i kancelariji Evropske unije u Crnoj Gori, sa zahtjevom potpune obustave rada i izmještanja kotlarnice iz zgrade u kojoj stanuju.

Razlog je prekomjerno zagađenje i zdravstvena ugroženost stanara, posebno djece. Navode da je dosta stanara oboljelo od plućnih bolesti za šta posjeduju medicinsku dokumentaciju. Istovremeno razlog je i konstantno odlaganje početka toplifikacije grada. Stanari više ne vjeruju stalnim lažnim obećanjima.

Gradska kotlarnica ne ugrožava samo stanare zgrade, već se radi o crnoj ekološkoj tački Pljevalja. Tvrde da se u gradskoj kotlarnici sagori i do 2000 tona uglja, a da od 2019. godine kotlarnica ima trajnu zabranu rada na osnovu rješenja broj 0408/2019-7797/16 republičkog termoenergetskog inspektora.

U predmetnom rješenju zabranjuje se za „Grijanje“ d.o.o. Pljevlja obavljanje djelatnosti, proizvodnje, disstribucije i snadbjevanja toplotnom energijom za daljinsko grijanje do dobijanja licenci od Regulatorne agencije za energetiku.

Građani traže da kotlarnica bude izmještena iz zgrade do naredne grejne sezone u jesen 2024.godine. U slučaju da se ne udovolji njihovim zahtjevima, složni su da da pristupe i drugim vidovima borbe za zaštitu ustavom zagarantovanih prava na zdravu životnu sredinu i očuvanje zdravlja ljudi.