Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici traže izmještanje gradske kotlarnice iz njihove zgrade

    2 sedmice pre 698 pregleda Izvor: PV Informer

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici 31/35 u kojoj se nalazi gradska kotlarnica pripremaju potpise stanara da bi uputili peticiju predsjedniku opštine Pljevlja i nadležnim državnim organima sa zahtjevom potpune obustave rada i izmještanja kotlarnice iz zgrade u kojoj stanuju.

Razlog je prekomjerno zagađenje i zdravstvena ugroženost stanara, posebno djece. Navode da je dosta stanara oboljelo od plućnih bolesti za šta posjeduju medicinsku dokumentaciju.

Gradska kotlarnica ne ugrožava samo stanare zgrade, već se radi o crnoj ekološkoj tački Pljevalja. Tvrde da se u gradskoj kotlarnici sagori i do 2000 tona uglja, a da od 2019. godine kotlarnica ima trajnu zabranu rada na osnovu rješenja broj 0408/2019-7797/16 republičkog termoenergetskog inspektora.

U predmetnom rješenju zabranjuje se za „Grijanje“ d.o.o. Pljevlja obavljanje djelatnosti, proizvodnje, disstribucije i snadbjevanja toplotnom energijom za daljinsko grijanje do dobijanja licenci od Regulatorne agencije za energetiku.

Postoji veliko raspoloženje među građanima da svi veoma brzo potpišu peticiju u kojoj će tražiti da kotlarnica bude izmještena iz zgrade do naredne grejne sezone u jesen 2024.godine.