Stanišić: Đe da iskipam ova g****?

    2 godine pre 875 pregleda Izvor: cdm.me

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 13 osoba koje se terete za krijumčarenje migranata, a koji su uhapšeni sredinom juna, saznaju Dnevne novine. Naime, Mohamed Alatabi iz Iraka tereti se da je sa Nikšićaninom Vladanom Stanišićem formirao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, Albanije i BiH čiji su pripadnici postali Filip Mijajlović, Stefan Durutović, Filip Nikolić, Miloš Stanišić, Boban Popović, Bogdan Lučić, Mališa Krivokapić, Mihajlo Vukićević, Sara Dubljević, Marija Krivokapić i Lazar Radulović.

MJERE TAJNOG NADZORA

U optužnici stoji da iz telefonskih komunikacija proizilazi da je okrivljeni Mališa Krivokapić osnovano sumnjiv da je kao pripadnik kriminalne organizacije bio zadužen da prevozi migrante, a u okviru toga navedena je komunikacija od 8. maja.

“U 22:29:34 h ostvarena je telefonska komunkacija između Miloša Stanišića i njegovog brata Vladana Stanišića. Miloš pita Vladana ‘Đe da iskipam ova g***a?’ Vladan ga pita li je skrenuo desno, na što mu Miloš odgovara da jeste da su blizu granice. Tada mu Vladan kaže da nisu mogli biti tako brzo blizu granice, potom traži Mališu na telefon, koji se javlja, a Vladan mu govori ‘Komšo znaš onaj put tri kilometra lijevo ima makadamski put, a Mališa kaže “Ne znam, đe dođe taj put” potom mu Vladan govori “tačno prije granice ima lijevo vidi se ima jedna crkva tu, pa onda proširenje veliko i posle toga proširenja je taj put” “, precizirano je u dijelu optužnice sa mjerama tajnog nadzora.

Da je okrivljeni Radulović osnovano sumnjiv da je pripadnik kriminalne organizacije proizilazi iz mnogobrojnih komunikacija od kojih su neke 20. aprila u 06:13:46, navodi se u optužnici.

“Vladan Stanišić pita Stefana Durutovića da li je uzeo pare, Durutoviću kaže da oni hoće da im zovu taksi, te da on to neće da radi sa njegovog telefona, već da Vladan kaže ‘Onome’ da im zove taksi. U pozadini se čuju glasovi lica koja govore strani jezik, takođe se čuje kako Stanišić drži otvorenu slušalicu i razgovara sa NN licem koje oslovljava sa M., kome govori da imaju problem sa njima da neće da plate…”, stoj i u mjerama tajnog nadzora.

U nastavku te komunikacije Durutović pita Vladana Stanišića hoće li jednoga od njih strpati u gepek i dovesti na šta mu Stanišić kaže da ga dovede.

“Durutović mu kaže ‘sjeo sam ga u auto, pozadi sjedim sa njim’ Stanišić se obraća Durutoviću i kaže ‘Stefane, moraš makar jednoga da zadržiš u auto, dok ti ne plate pare, kad ti plate pare onda ih pušti sve’”, navodi se između ostalog u MTN.

Okrivljeni su uhapšeni u akciji kodnog naziva “Azil”, a prema navodima optužnice omogućavali su ilegalan prelazak granice migrantima na ruti Albanija Crna Gora Bosna i Hrecegovina i dalje ka zemljama Evropske unije u toku 2019. godine i na taj način prokrijumčarila više grupa koje su brojale od pet do 10 osoba. Kako se navodi u optužnici podignutoj 9. avgusta osnovano se sumnja da su ovih 13 lica izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, što proizilazi iz dostavljenih spisa predmeta, a posebno iz dokaznog materijala dobijenog primjenom mjera tajnog nadzora, službenih zabilješki Uprave policije, uplata preko W.U., spisa predmeta ODTa iz Ulcinja.

PODJELA ZADATAKA

Zadatak prvookrivljenog Alatabija bio je da obezbjeđuje grupe stranih državljana koji dolaze iz Albanije nelegalnim putevima i novčana sredstva za njihovo krijumčarenje, te da kontaktira sa nj ima i o tome obavještava okrivljenog V. Stanišića, koji je, kako se navodi u optužnici, sebi odredio da organizuje prihvat stranih državljana u blizini graničnih prelaza, organizuje njihov tranzit kroz Crnu Goru radi krijumčaranja u BiH i zemlje Evropske unije, te da obezbjeđuje vozila kojim se vrši prevoz migranata.

“Okrivljeni Mijajlović imao je zadatak da prihvata i prevozi migrante i preuzima vozila za njihovo krijumčarenje, a okrivljeni Durutović da prevozi migrante i druge pripadnike obavještava o prisustvu policije na putu kojim se prevoze migranti, dok je okrivljeni Nikolić imao zadatak da preuzima i prevozi migrante na ruti krijumčarenja i obavještava druge pripadnike o prisustvu policije na putu prilikom prevoza migranata. Zadatak okrivljenog M. Stanišića bio je da preuzima i prevozi migrante, obezbjeđuje smještaj za lica koja se krijumčare i pripadnike kriminalne organizacije, da preuzima novac za krijumčarenje posredstvom W.U.. Okrivljeni Popović, Lučić, Mališa Krivokapić, i Vukićević, da prevoze migrante na predviđenoj ruti krijumčarenja, okrivljeni Radulović da učestvuje u prevozu i primjenjuje nasilje i zastrašivanje nad licima koja se krijumčare”, stoji u optužnici SDT-a.

Okrivljene Dubljević i Krivokapić bile su zadužene, kako stoji u optužnici, da druge pripadnike kriminalne organizacije obavještavaju o prisustvu policije na ruti krijumčarenja stranih državljana na koji način su okrivljeni u okviru kriminalnog plana više puta vršili prevoz i prihvat stranih državljana radi daljeg krijumčarenja u zemlje Evropske unije.

PREVOZILI 10 LJUDI ZA 1.250 EURA

Kako se navodi u optužnici SDT-a, 20. aprila osumnjičeni su prevozili neutvrđeni broj migranata na teritoriji Crne Gore do granice Bosne i Hercegovine, dok su 24. aprila prevozili migrante od pograničnog dijela sa Albanijom kroz Crnu Goru.

Osumnjičeni su 1. i 8. maja, prema navodima optužnice, prevozili neutvrđeni broj migranata od pograničnog dijela sa Albanijom kroz Crnu Goru do Nikšića i dalje do granice sa BiH radi nelegalnog prelaska granice.

“Takođe iz naprijed navedenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni Mohamed Alatabi, Vladan Stanišić, Filip Mijajlović, Lazar Radulović, N.F i Stefan Durutović realizujući kriminalni plan u Crnoj Gori,Albaniji i Bosni i Hercegovini, u noći od 11/12. maja 2019. godine bavili se nedozvoljenim prebacivanjem drugih lica preko granice CG, i radi sticanja finansijske koristi omogućavali drugima nedozvoljeni prelaz granice i tranzit, na način što su za iznos od 1.250 eura prevozili kroz Crnu Goru radi nelegalnog prelaska granice 10 državljana”, stoji u optužnici.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12966 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11810 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11105 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10526 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10375 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: