Stanišić: Država da obezbijedi bolje uslove za liječenje djece sa autizmom

    2 meseca pre 249 pregleda Izvor: aktuelo.me/kodex.me

Foto: Facebook –

Poboljšanje uslova u Centru za autizam je ono što je potrebno Crnoj Gori, kako bi djeca koja pate od ove bolesti dobila adekvatnu njegu u svojoj državi, saopštio je Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih SNP Glavnog grada, prenosi portal Aktuelno.

Kako je kazao, osjetljive kategorije stanovništva moraju biti prioritet i moramo uraditi sve što je do nas da im stvorimo uslove za što kvalitetniji život.

“Godine 2017. ministar Hrapović je obećao izgradnju Centra za autizam u vrijednosti od 2.000.000 eura, a na objekat od 461m² utrošeno je svega 87.000 eura. Građani, prije svega roditelji djece sa autizmom, još uvijek ne znaju gdje je završio ostatak novca koji je bio namijenjen izgradnji i opremanju Centra”, naveo je Stanišić.

Kako je istakao, nedostatak uslova u Centru primorao nas je da djecu šaljemo na liječenje u Beograd, za šta je u 2022. godini izdvojeno 1.500.000 eura. Za novac koji se izdvaja za slanje djece na liječenje van Crne Gore, mogu se stvoriti uslovi koji bi garantovali da će djeca dobiti njegu na najvećem nivou, koja podrazumijeva povećanje i usavršavanje stručnog kadra, kao i proširenje postojećeg ili izgradnju novog objekta.

“Takođe, umjesto što privatne firme prikupljaju sredstva za liječenje djece sa autizmom, država bi morala osnovati fond, koji bi sredstva dobijao iz državnog budžeta”, zaključio je Stanišić.