Stano o zahtjevima za mjere protiv Srbije: EU će sačekati istragu prije odluke

    8 meseci pre 273 pregleda Izvor: N1

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će Evropska unija (EU), prije odluke i zaključaka o bilo kakvim mjerama i posledicama, sačekati završetak pune istrage o terorističkom napadu u nedelju u selu Banjska na sjeveru Kosova, ne želeći da komentariše navode da su pojedine države članice tražile uvođenje mjera protiv Srbije.

Nije moja kompetencija da dajem informacije iz povjerljivih razgovora, a informaciju o sastanku Komiteta za politiku i bezbjednost sam dao u utorak, kao ilustraciju tekućih aktivnosti EU o situaciji na sjeveru, rekao je Stano na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi N1.

Stano je istakao da je EU i ranije rekla da mjere koje su izrečene Prištini mogu da se primjene i na Srbiju, a kada države članice EU donesu formalnu odluku o njima, kada i koje mjere, iz kog razloga, biće javno i objavljene.

Mediji su tokom prepodneva prenijeli da je na sastanku Komiteta za politiku i bezbjednost koji čine ambasadori država članica EU, više država članica tražilo uvođenje mjera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na sjeveru Kosovu, gdje je grupa naoružanih i maskiranih lica otvorila vatru na kosovsku policiju kada je ubijen jedan policajac.

Prema riječima Stana, sada je situacija drugačija posle terorističkih napada na sjeveru Kosova i šta god Spoljnopolitčka služba i Evropska komisija predlože biće u bliskoj konsultaciji sa državama članicama.

Upitan o snimku koji je objavila Vlada Kosova na kojem se navodno vidi potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić i potrebi da se održi sastanak na visokom nivou, Stano je rekao da postoji uvijek hitna potreba za dijalogom na visokom nivou iz mnogo razloga, a sada je ona još veća, imajući u vidu da su razgovoru u interesu građana Srbije i Kosova.

Stano je ponovio da je za Evropsku komisiju važno da se sprovede istraga, kako bi se dobila jasna i puna slika svega što se dogodilo i ko je odgovoran.

Tada će se donositi odluke o mjerama, posledicama, kada se razjasne sve okolnosti i krivci, ali nećemo donositi odluke na osnovu jednog snimka, dodao je Stano i ponovio da EU ne komentariše svaku sliku, tvit.

Kada je riječ o razgovorima o izborima i pitanju da li je posle svega Srpska lista adekvatan sagovornik o novim izborima, Stano je podsijetio na saopštenje EU od prošle nedelje i poziciji četiri gradonačelnika.

Ne bih ulazio u spekulacije, imamo situaciju da je izveden teroristički napad na sjeveru. Imamo kosovsku policiju, Euleks kao drugi bezbjednosni odgovor. Potrebno je da vidimo rezultate istrage i na osnovu rezultata donijećemo odluke. EU ne trči unapreijd i ne donosi zaključke bez adekvatne procjene i slike, posebno ako je nešto ozbiljno kao što smo vidjeli u nedjelju, zaključio je Stano.