Stanovnici Ranča traže bržu eksproprijaciju: Na obećani novac čekaju više od tri godine

    9 meseci pre 359 pregleda Izvor: dan.co.me

Stanovnici pljevaljskog sela Ranče traže od državnih organa, prvenstveno od Ministarstva unutrašnjih poslova, da ubrzaju ponovljeni postupak eksproprijacije zemljišta na kome je već izgrađen istoimeni granični prelaz. Oni, u saopštenju za javnost, zamjeraju ministru Filipu Adžiću što nije održao obećanje koje im dao prilikom otvaranja graničnog prelaza i što nije pravično izvršena isplata naknade za zauzeto zemljište.

– Sada smo ponovo na početku jer je prije pola godine Upravni sud poništio čitav postupak eksproprijacije. I opet trpe vlasnici zemljišta. Posebno se postavlja pitanje kada će obnovljeni postupak biti okončan. Ako Vlada uopšte razmišlja o interesima građana, odnosno o interesima stanovnika Ranče, onda postupak mora da se završi što prije. To bi bila neka vrsta i nadoknade za sve ono što je loše urađeno dosad – navodi se u saopštenju mještana Ranča.

Oni ističu da su u više navrata prijetili blokadom puta i da su, kako tvrde, od takvih mjera odustajali na molbe graničnih policajaca jer sa njima, navode, imaju korektne odnose.

– Međutim, nastavi li se sa opstrukcijama, bićemo gluvi i na molbe graničnih policajaca jer je uzurpirana naša djedovina, otežan je život naših porodica, a strpljenje je potrošeno – naglašavaju mještani Ranča i podsjećaju da su i 2020. godine dobijali obećanja da će im novac biti isplaćen ali i nakon više od tri godine nisu dobili ni centa.

– Više nećemo biti spremni ni za kakve ustupke, a Ministarstvo unutrašnjih poslova mora dati realnu cijenu za naše zemljište kako bi postupak bio završen. Tražili smo 8,25 eura po kvadratu, oni su nudili šest. Tri godine se vodio postupak i sada je sud donio odluku da se sve vrati na početak. Novi postupak je krenuo ali se čeka ponuda od ministarstva. Da bi postupak bio efikasan, mora da postoji razumijevanje i za naše interese – saopštavaju mještani Ranča.

Naglašavaju da je izgubljeno vrijeme ali da treba realno sagledati situaciju jer „nismo spremni da i dalje trpimo gubitke“.

Mještani su tražili i izgradnju prilaznog puta selu prije, a ne poslije graničnog prelaza, kako bi izbjegli prelazak i čekanja na granici. Oni su isticali da su stanovnici Crne Gore i da nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moraju da prelaze granični prelaz.

Izgradnju graničnog prelaza finansirala EU

Izgradnju novog graničnog prelaza Ranče finansirala je Evropska unija sa oko dva i po miliona eura. Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su kroz Sektorsku budžetsku podršku EU za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom. Ministar Filip Adžić je uz prisustvo šefa Odsjeka za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstroma početkom juna otvorio prelaz i tada dao obećanje mještanima da će situacija biti riješena bez daljih gubitaka. Izgradnja graničnog prelaza počela je 2019. godine i, prema prvobitnim obećanjima, trebalo je da se završi 2020. godine.