Stejt department: Neke odredbe deklaracije Srbije i RS nastavak pokušaja destabilizacije BiH i regiona

    1 mesec pre 333 pregleda Izvor: N1/pobjeda.me

Foto: Pixabay –

Američki Stejt department je povodom deklaracije usvojene na „Svesrpskom saboru“ u Beogradu ocijenio da su neke od odredbi u toj deklaraciji nastavak pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region.

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navodi se da Sjedinjene Države vjeruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u kojoj regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi vode ka većem miru, bezbjednosti i prosperitetu za sve.

– Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosljedno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je dio Republika Srpska. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region – ističe se.

Naglašeno je i da Sjedinjene Države priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na „Svesrpskom saboru“ deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu cjelinu“, navodi da je Dejtonski sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

– Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta – dodaje se u deklaraciji.