Stejt department: Razočarani smo zbog akcije kosovske policije u bankama na sjeveru Kosova

    3 sedmice pre 282 pregleda Izvor: Glas Amerike
Foto: Kosovo online

Američki Stejt department saopštio je u ponedjeljak da je razočaran “što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj vjeri Kosova u rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Policija Kosova saopštila je da je na sjeveru Kosova u ponedjeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obilježja za njihovo zatvaranje, a sve „dalje policijske radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima“.

“Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem 19. maja”, navode u Stejt departmentu.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primjene izmjenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa”, kažu iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Prema odluci Centralne banke Kosova, evro je postao jedina zvanična valuta od 1. februara – što znači da je u platnom prometu ukinuta upotreba nacionalne srpske valute dinara.

Odluka je izazvala burne reakcije zvaničnog Beograda, ali i znatnu zabrinutost srpske zajednice na Kosovu kojoj Srbija iz budžeta isplaćuje plate, penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Kritikovali su je i međunarodni partneri, uključujući SAD, zbog načina na koji je saopštena i kratkog roka datog za njenu primjenu.