STEVAN SAMARDZIĆ – Životni put prosvetitelja

    2 sedmice pre 196 pregleda Izvor: PV Informer

Dobrilo Aranitović priredio je knjigu „Sabrani radovi“ Stevana I. Samardžića ((1877-1910)), kulturnog i nacionalnog radnika iz Pljevalja čije ime nosi narodna biblioteka u Pljevljima, potkrijepivši smisao čitavog posla Geteovim stihovima:

Sve što, temeljno i valjano, leži

U galeriji prošlosti daleke,

Uvijek će jednog dana oči neke

Pogledom svojim otkrivati svježim.

 .Stevan Samardžić rođen je u Pljevljima 27. decembra 1877. godine, a umro 1. aprila 1910. godine. u Novoj Varoši. Osnovnu školu učio u Pljevljima, gimnaziju u Beogradu, završio je prvi razred Učiteljske škole u Beogradu, a preostala tri u Aleksincu kao briljantan đak. Postavljen je za učitelja u Novoj Varoši septembra 1898. godine i tu ostao do septembra 1901. kad je premješten za profesora pljevaljske Gimnazije.

On je rukovodio Gimnazijom, obavio prijemni ispit i upisao prvu generaciju učenika jer je par mjeseci njen direktor Tanasije Pejatović polagao profesorski ispit. Tu je Stevan predavao srpski jezik, prirodne nauke i rukovodio đačkom knjižnicom. Od 1904. do 1908. bio je upravitelj pljevaljskih osnovnih škola, od 1908. upravitelj novovaroških osnovnih škola.

Gde su grob i spomenik?

Samardžić je, po molbi, bio premješten u Novu Varoš 1908. godine, jer je morao da se stara o dvije ćerkice, sirotice, koje su 1907. godine ostale nakon smrti majke Marije Кuburović, učiteljice rodom iz Nove Varoši, umrle u Pljevljima. Treća ćerkica mu je umrla odmah poslije majčine smrti – ističe Aranitović. – Godine 1909. postavljen je za člana Eparhijske uprave Raško-prizrenske mitropolije kao upravitelj osnovnih škola za Novu Varoš, Sjenicu, Priboj, Prijepolje i Pljevlja. Sahranjen je u Novoj Varoši, gdje mu je podignut i spomenik, ali dvadeset godina nijesam uspio da pronađem đe mu je grob i da li uopšte postoji?!

Izvor: Zlatarinfo Miroslav Drobnjak

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6783 pregleda