STEVOVIĆ: NJEGOVANJE EMPATIJE, DRUGARSTVA, ZAJEDNIŠTVA MORA BITI IMPERATIV SVIH NAS

    7 meseci pre 227 pregleda Izvor: PV Informer

Važno je osigurati sistem vrijednosti koji naglašava poštovanje i uvažavanje svih, sa svim sličnostima i razlikama. Nulta tolerancija na vršnjačko nasilje je imperativ, a odgovornost je na svima nama, poručila je kandidatkinja za poslanicu saveza SNP-DEMOS „Za Tebe“ i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, Maša Stevović.

„Vršnjačko nasilje u školama je nažalost sistemski problem sa kojim se udruženo svi moramo boriti. Potrebno je vanredno angažovanje svih u lancu u cilju što bolje prevencije i adekvatnog odgovora na bilo koje oblike nasilja. Njegovanje empatije, drugarstva, zajedništva mora biti imperativ svih nas“, smatra Stevović i dodaje:

„Porodica jeste stub i vrijednosti koje se djetetu usade ostaće sa njim dovijeka, ali i škole kao obrazovne  ustanove mogu kanalisati ideje i usmjeriti djecu u pozitivnom pravcu. Nasilje je neprihvatljivo, zvali ga mi vršnjačkim, fizičkim, psihičkim ili sajber.“

Ona podsjeća da je aktivna besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja – 080 777 777, dostupna svim građanima, bez obzira na starost i status, 24 sata dnevno, i apeluje i ohrabruje sve da iskoriste tu mogućnost.

„Ukazujem i na činjenicu da su izazovi digitalnog društva naša svakodnevnica, i sveobuhvatna umreženost ima velike benefite, ali donosi i probleme u vidu negativnih kampanja, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih sadržaja. Medijsko opismenjavanje učenika je korak u pozitivnom pravcu, i jedan od načina pripreme djece radi što boljeg snalaženja u savremenom svijetu“, smatra Stevović.

Obrazovne strategije u Crnoj Gori koje se oslanjaju na evropske i globalne politike doprinose razvijanju ključnih kompetencija za 21. vijek, ističe ona.

„Prevencija je ključna, a proaktivan stav i djelovanje svih u lancu je prijeko potreban. Problem vršnjačkog nasilja se ne rješava preko noći, ali zajednički se može riješiti i potrebno je planirati strategije dugoročno“, zaključuje Stevović.