Stoltenberg: Nastavićemo opremanje Ukrajine teškim naoružanjem

    1 godina pre 195 pregleda Izvor: Tanjug

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocijenio je danas da je u fokus Alijanse u odnosima sa Ukrajinom na podršci u borbi protiv ”brutalne ruske invazije”.

Najavio je i nastavak opremanja ukrajinskih vojnih snaga ubojitim oružijem, uključujući i teško naoružanje i sisteme dalekog dometa.

„Iako je Ukraijina pretendent na članstvo u NATO, fokus Alijanse je na pomoći u borbi protiv brutalne ruske invazije. Pomažemo im praktično, ubojitom i neubojitom opremom kao i u modernizacijom vojnih snag, uključujući i tranziciju sa opreme iz sovjetskog perioda na modernu NATO opremu. To je naš fokus i ono što je najpotrebnije u našim odnosima sa Ukrajinom u ovom trenutku”, poručio je Stoltenberg.

foti: twitter

Generalni sekretar Alijanse je pred dvodnevni sastanak ministra odbrane NATO poručio da će se sa ukrajinskim ministrom odbrane razgovarati o tipovima potrebnog naoružanja i načinima isporuke, a za NATO samit, koji se održava krajem mjeseca u Madridu, najavio dogovor o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini.

Stoltenberg je u Briselu ponovio da rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja najveću prijetnju evroatlanskoj bezbjednosti u poslednjim decenijama, optuživši Rusiju da je odgovorna za ”smrt, razaranje i blobalne posledice uključujući i krize u snabdjevanju hranom i energetikom”.

„U ovako opasnom svijetu moramo da učinimo NATO snažnijim i da još više pomognemo našim partnerima. Donijećemo odluke o dugoročnom pozicioniranju NATO kako bismo osigurali da možemo da odbranimo svaki dio teritorije saveznika u svakom trenutku i od svake prijetnje”, kaže Stolteneberg.

On je naveo da će, pored nastavka podrške Ukrajini i sopstvenog jačajanja, posebno na Istoku Evrope, NATO nastaviti da pruža praktičnu pomoć i drugim parnerima, uključujući i BiH i Gruziju.