Stotine hiljada djece i mladih u Njemačkoj zavisno od mreža i igrica

    6 dana pre 92 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

U Njemačkoj je 680.000 djece i mladih zavisno je od kompjuterskih igrica i društvenih mreža, a sada ih je dvostruko više nego prije pandemije, navodi u utorak objavljena studija osiguranja DAK i univerzitetske bolnice Hamburg-Ependorf.

Udio maloljetnih zavisnika od mreža je od 2019. skočio sa 3,2 na 6,7 odsto, a od igrica sa 2,7 na 6,3 odsto. Istraživači su pratili svakodnevnu upotrebu digitalnih medija u reprezentativnom uzorku djece i mladih 10-21 godine, iz oko 1.200 porodica.

Institut za istraživanje javnosti Forsa je za potrebe studije širom Njemačke izveo pet talasa sondiranja od 2019.

Rezultat je alarmantan, upozorio je Andreas Štorm (Storm) iz DAK. „Ako ne reagujemo odmah, sve više djece i mladih će postati ovisni o digitalnim medijima i negativni trend će postati nezaustavljiv.“

foto- Oliver Berg/dpa

Studija ukazuje da su posebno izloženi muški adolescenti. Dok je stopa zavisnosti od društvenih mreža prilično uravnotežena, dvije trećine dječaka je ovisno o igricama.

Pritom, među djecom i mladima koji su praktično van kontrole sa igricama, više od dvije trećine – 68,4 odsto – su muškarci.

U septembru 2019. mladi su radnim danima u prosjeku na igrice trošili 78 minuta, a do juna 2022. to je poraslo na 113 minuta. U istom poređenju, vrijeme na društevnim mrežama se proširilo za oko 35 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: