Strani radnici žele u Njemačku, Njemačka želi njih – gdje je problem?

    1 godina pre 296 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Radnici iz mnogih zemalja su zainteresovani za posao u Njemačkoj, gdje poslodavci godinama vape za kvalifikovanom radnom snagom. Očigledno je da uska grla negdje guše obostrani interes.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke je od Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) naručilo istraživanje da ustanovi gdje su uska grla. OECD je od avgusta do oktobra anketirao oko 30.000 ljudi iz raznih djelova svijeta.

foto: pixabay

Prema studiji objavljenoj u petak, za zaposlenje u Njemačkoj zainteresovano je mnogo kvalifikovanih radnika iz Indije, Kolumbije i Turske.

Među njima, 74 odsto je završilo srednju školu, 15 odsto je obučeno za IT, a devet procenata nema nikakvu kvalifikaciju.

Muškarci čine 70 odsto interesenata, a oko polovina svih potencijalnih kandidata za rad u Njemačkoj živi samo, a četiri petine druge polovine namjerava da se iseli sa porodicom.

Ispitanici kao najčešću prepreku imenuju potragu za radnim mjestom. Mnogi ne znaju gdje mogu da traže prijavu za otvorena radna mjesta i kako da kontaktiraju potencijalnog poslodavca. Mnogi su ocijenili da im je tu neophodna snažnija podrška.

Dugo čekanje i komplikovana vizna procedura mnogima jeste problem, ali uglavnom je iza potrage za radnim mjestom iz daljine.

Po državljanstvu, među ispitanicima je najviše zainteresovanih za useljenje u Njemačku bilo u Indiji, skoro petina, pa 10 odsto Kolumbajca, devet odsto Turaka i pet odsto Filipinaca.

Tri petine ispitanika je reklo da im je otvorenost prema imigrantima u državi useljenja važan faktor, ali većini su važniji kvalitet obrazovnog sistema i sistemi zdravstvenog i socijalnog zbrinjavanja.

Njemačka vlada je u srijedu usvojila okvirni plan za ubrzavanje i uprošćavanje useljenja kvalifikovane radne snage.

To dalje treba da podrže mjere poput oglašavanja radnih mjesta u inostranstvu, i nove mogućnosti useljenja kandidata koji nemaju radni ugovor, ali ispunjavaju određene kriterijume.