Stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o PDV-u

    2 mjeseca pre 375 pregleda Izvor: pobjeda.me

Stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Izmjenama Zakona donijet je niz novina vezanih za sistem poreza na dodatu vrijednost, od kojih neke predstavljaju dio Vladinih mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid 19.

Izmjenama Zakona propisana je primjena snižene stope PDV-a od sedam odsto kod usluga smještaja u turističkim apartmanima, pored ranije propisanih ostalih vrsta turističkog smještaja – hotela, motela, turističkih naselja, pansiona, kampova i vila i usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

– Navedena mjera se kod svih vrsta ugostiteljskih objekata registrovanih shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, a primjenjuje se od 4. avgusta ove do 31. avgusta 2021. godine – saopšteno je iz Poreske uprave.

Takođe, izmjenama Zakona propisano je da će se PDV plaćati po stopi od nula odsto na isporuke proizvoda, odnosno usluga na osnovu zaključenog ugovora o donaciji sa državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, kao i na isporuke donacija u vidu medicinskih sredstava i zaštitne opreme državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, radi suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemija zaraznih bolesti.

Osim izmjene stopa oporezivanja, izmjenama Zakona uvedena je i obaveza dostavljanja mjesečne prijave za PDV isključivo elektronskim putem, i to tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona.

Jedna od novina koju donosi Zakon odnosi se na normiranje elektronskog računa kao dokaza o izvršenom prometu proizvoda, odnosno usluga.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6642 pregleda