SUBNOR: Promjena Dana Opštine Pljevlja pokušaj zatiranja događaja i falsifikovanje istorijskih činjenica

    9 meseci pre 785 pregleda Izvor: pobjeda.me

Inicijativa da se promijeni datum obilježavanja Dana Opštine i Dana oslobođenja Pljevalja ozbiljan je atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa grada i Crne Gore – ocijenjeno je u  reagovanju Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore povodom ove inicijative.

Pljevlja su, kako ističu, oslobođena od fašističkog okupatora 20. novembra 1944. godine.

– Istjerivanje okupatora iz zemlje značio je kraj ubijanja, zlostavljanja i progona rodoljuba i materijalnih razaranja. Pljevlja, kao i većina gradova Cre Gore, oslobođene su mogo ranije od drugih evropskih gradova. Bilo je to djelo slobodarskog crnogorskog naroda koji je prvi ustao i suprotstavio se okupatoru. Nakon četvorogodišnje borbe i brojnih žrtava izvojevana je pobjeda nad fašizmom – navedeno je u reagovanju.

Poginulo je, kako dodaju, 567 boraca što zajedno sa žrtvama fašističkog terora iznosi 2.458 poginulih za slobodu, koje ne treba zaboraviti.

– SUBNOR i antifašisti Crne Gore najoštrije osuđuju pokušaj zatiranja događaja i datuma veličanstvene oslobodilačke borbe crnogorskog naroda protiv okupatora. Namjera da se u Pljevljima izbriše jedan od najsvetlijih datuma toga vremena predstavlja falsifikovanje istorijskih činjenica i širenje neistine o Narodnooslobodilačkoj borbi, čemu se SUBNOR-a i antifasisti Crne Gore odlučno suprotstavljaju – navode u reagovanju.

Uvjereni su da ovakve stavove dijele i sve progresivne snage kojima je Crna Gora na srcu. 

– Da ne govorimo o novom svetačkom imenu i datumu koji se predlaže – zaključili su iz Predsjedništva SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.