Sudovi izrekli sankcije u vrijednosti više od 22.000€

  • 2 mjeseca pre
  • 113 pregleda
  • Izvor: rtcg.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je, zbog sumnje u kršenje odredbi zakona o sprečavanju korupcije, kao i o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, nadležnim sudovima od 1. oktobra do 31. decembra prošle godine podnijela 84 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i izdala 20 prekršajnih naloga.

“Ukupan iznos novčanih sankcija koje su izrekli sudovi je 22.840, a dodatno su realizovani prekršajni nalozi koje je izrekla Agencija od 5.140 eura, objavila je Agencija, prenosi Pobjeda.

Ostavku na javnu funkciju od 1. oktobra do 31. decembra prošle godine, na osnovu odluka i mišljenja ASK-a, podnijelo je 15 funkcionera.

Agencija je od 1. oktobra do 31. decembra 2019. godine donijela 24 odluke i utvrdila 16 kršenja zakona, u oblastima sprečavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u obavljanju javnih funkcija.

Postupajući po zahtjevima javnih funkcionera i organa vlasti, ASK je u tom periodu dala i 57 mišljenja o sukobu interesa i ograničenjima u obavljanju javnih funkcija, koja su obavezujuća za javne funkcionere. Svi javni funkcioneri su, kako je objavila ASK, ispoštovali data mišljenja ASK.

Organi vlasti su, na osnovu odluka ASK, prema javnim funkcionerima izrekli četiri opomene sa mjerom upozorenja, jedno obavještenje da je organ vlasti konstatovao prestanak mandata funkcioneru i jedno obavještenje da će organ u kojem javni funkcioner vrši funkciju preduzeti odgovarajuće mjere.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.