Sumnjaju da Varhelji podržava Dodika

    7 meseci pre 210 pregleda Izvor: klix.ba

Trideset članova Evropskog parlamenta (kojih ima ukupno 705) uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen, u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH, prenosi portal Klix.

U pismu, parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu kako prate situaciju u Bosni i Hercegovini, te naglašavaju kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu.

„Zbog toga smo izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetiće i evropska vanjska politika“, navodi se u pismu.

U pismu, parlamentarci ističu kako Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštovanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH.

Nakon toga parlamentarci su se osvrnuli na rad Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija i njegovu ulogu u podržavanju Milorada Dodika.

„Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johan Satler, u kojem stoji da se Oliver Varhelji otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelji složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija“, ističe se u pismu parlamentaraca.

Oliver Varhelji

Na kraju pisma parlamentarci naglašavaju kako se evropski komesar ne možemo ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

„Ako se nepristrasnost i neutralnost komisije dovodi u pitanje, geopolitički balans postaje automatski ugrožen. U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varheljija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše?“, stoji u zaključku pisma koje potpisuje 30 članova Evropskog parlamenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: