Sumnjaju da Varhelji podržava Dodika

    2 sedmice pre 148 pregleda Izvor: klix.ba

Trideset članova Evropskog parlamenta (kojih ima ukupno 705) uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen, u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH, prenosi portal Klix.

U pismu, parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija ističu kako prate situaciju u Bosni i Hercegovini, te naglašavaju kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu.

„Zbog toga smo izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetiće i evropska vanjska politika“, navodi se u pismu.

U pismu, parlamentarci ističu kako Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštovanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH.

Nakon toga parlamentarci su se osvrnuli na rad Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varheljija i njegovu ulogu u podržavanju Milorada Dodika.

„Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johan Satler, u kojem stoji da se Oliver Varhelji otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelji složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija“, ističe se u pismu parlamentaraca.

Oliver Varhelji

Na kraju pisma parlamentarci naglašavaju kako se evropski komesar ne možemo ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

„Ako se nepristrasnost i neutralnost komisije dovodi u pitanje, geopolitički balans postaje automatski ugrožen. U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varheljija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše?“, stoji u zaključku pisma koje potpisuje 30 članova Evropskog parlamenta.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 25 . JANUAR

24. januara 2022. 22:56

Francuska prejaka za Crnu Goru

24. januara 2022. 22:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33239 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14474 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13887 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13617 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12756 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12256 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12055 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11939 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10848 pregleda
%d bloggers like this: