Supruga ubijenog turiste do detalja opisala dramu na brodu smrti na Hvaru

    2 godine pre 517 pregleda Izvor: radiosarajevo.ba

Na Sudu u Splitu svoj iskaz dala je Italijanka Manuela Fiasconaro, supruga pokojnog 57-godišnjeg sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija koji je svoj život izgubio 13. augusta ove godine zbog trovanja ugljičnim monoksidom na jedrenjaku Atlantia na Hvaru.

Ona je na brodu bila zajedno sa sinom i kćeri koji su zbog trovanja u teškom stanju završili u splitskoj bolnici, no srećom, zahvaljujući iznimnom trudu splitskih ljekara i osoblja bolnice, dobro se oporavljaju te će biti prebačeni na liječenje u Italiju.

Nesretna žena kazala je da su 10. augusta, zajedno s još četvero prijatelja, došli u Hrvatsku te da su, nakon dolaska na jedrenjak, u jednoj sobi koja je bila uz krmeni dio bili smješteni njen suprug, ona i njihov 11-godišnji sin, dok je 15-godišnja kći bila u kabini ispred njihove prema pramcu s desne strane. Posada je, pak, bila smještena u pramčanom dijelu broda.

Jeli u restoranu

Opisala je detaljno kako su protekla njihova prva dva dana krstarenja i što su sve jeli u hvarskom restoranu. Ispričala je da su se, čim su se ukrcali na brod, požalili posadi da ne rade hladnjak i klima te da iz otvora za klimu u kabine dolazi neugodan miris. Mirisalo je kao benzin ili nafta, no poslije se taj smrad promijenio, bio je kao miris plina. Navela je da su oni to među sobom komentirali, no da ne zna je li te primjedbe neko prenio posadi.

S posadom su dogovorili da klima radi četiri sata dnevno, a kako je gostima bilo važnije da im po noći bude hladnije da mogu ugodno spavati, dogovorili su se tu treću, ispostavilo se poslije kobnu noć, da upale klimu kad se oni vrate s večere u Hvaru. Od trenutka kad su izašli iz restorana dok nisu došli na brod prošlo je oko pola sata.

„Desetak minuta nakon dolaska na brod kći i ja smo otišle spavati. Kad smo otvorile vrata njene kabine, osjetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini se također, kad sam ušla, osjetio isti smrad. Legla sam u krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi je jako vruće i da mi fali zraka pa sam rekla suprugu da vidi što je s klimom.

Osjetila mučninu

„On je otišao i vratio se s jednim članom posade, ne znam je li to bio kapetan ili skiper, te je klima ugašena. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi se povraća. Bilo mi je jako loše, a vidjela sam da kraj mene na krevetu nema mog supruga. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam se opet probudila i opet povratila u krevetu, a ni tada nije bilo mog supruga kraj mene“, rekla je žrtva oštećenica u svom iskazu.

Od četiri prozorčića u njihovoj kabini, te je večeri ona napola zatvorila dva koja su bila pokraj njihova kreveta kako bi učinak klime bio bolji dok su dva prozorčića uz krevet njenog sina bila otvorena cijelo vrijeme.

Navela je da je nakon toga opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 sati te da se jako loše osjećala. Pogledala je prema sinu koji je spavao kao da je mrtav, a u kupatilu čija su vrata bila otvorena vidjela je supruga nagnutog nad kadu i na njegovim golim leđima primijetila je crvene mrlje.

Kad ga je dotaknula, nije osjetila da je hladan. Izletjela je iz kabine i tamo vidjela prijatelja i prijateljicu kojima je rekla da je njenom suprugu jako loše. Muškarac je ušao u njihovu kabinu i ubrzo izašao rekavši da je Eugenio mrtav. Otišao je potom do kabine u kojoj su bili bivši italijanski senator Bruno Mancuso i njegova supruga te je vidio da je i njima jako loše.

Buka motora

U kabinu njene kćeri nije se moglo ući jer su vrata bila zaključana pa je kapetan Atlantije provalio u kabinu i iznio djevojčicu zapjenjenih usta na palubu. Jedna od gošći ubrzo je na palubu donijela i dječaka kojem je također bilo jako loše.

Supruga preminulog rekla je da je jedan od gostiju dao Mancusu i njegovoj supruzi injekcije antitoksikanta te da je istu htio dati i njenoj kćeri, no da zapovjednik broda to nije dozvolio.

„U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći te smo djeca i ja prevezeni do helikoptera, a onda i u bolnicu u Splitu“,  istaknula je.

Navela je i da ne zna je li, dok su bili na Visu, prvu večer klima radila, no da drugu noć s 11. na 12. augusta klima u kabinama nije radila, a nije ni čula bilo kakvu buku motora dok je brod mirovao.

Istraga se zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom koju ODO Split vodi protiv 23-godišnjeg vlasnika i četiri godine starijeg zapovjednika Atlantije nastavlja.

Njih su dvojica na slobodi jer je ocijenjeno da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, kako je to navedeno u službenom saopćenju splitskog ODO-a.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32853 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: