Švajcarski bankarski gigant UPOZORAVA: Rađa se novi SVJETSKI POREDAK

    1 sedmica pre 263 pregleda Izvor: jutranjilist.hr/kolektiv.me

Švajcarska investiciona banka Kredit Svis upozorila je da se finansijska tržišta suočavaju sa „novim svjetskim poretkom“ usred agresivnih poteza nekih centralnih banaka koje pokušavaju da obuzdaju inflaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

Tržišta su zapala u savršenu ‘oluju’. Imamo rastuću inflaciju, veće kamate i rat u Ukrajini kao faktore koji uzimaju danak investicijama.

Oluja’ se poslednjih dana pojačala najavom Federalnih rezervi SAD o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine, kao i potezima Švajcarske narodne banke, koja je agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta“, rekao je Majkl Štrobak, šef globalnih investicija u Kredit Svis (Credit Suisse).

Kako prenosi londonski Dejli telegraf, Štrobek je u depeši poslatoj svojim klijentima, između ostalog, napisao da je došlo do „korekcije” i na berzi obveznica i na berzi deonica, pa su investitori umalo ostali bez sigurnog utočišta.

Pogođeni su čak i dobro diverzifikovani portfelji“, upozorio je on.

Ova bura se pojačala poslednjih dana najavom Federalnih rezervi SAD o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine.

„Ovo je u najmanju ruku resetovanje aktuelnog perioda još uvijek niskih kamata i prelazak u eru globalno viših kamata. Tokom perioda prilagođavanja treba očekivati visok raspon i brzinu kretanja cijena visoku na tržištima, s obzirom na to da resetovanje sa sobom nosi neizvesnost i, naravno, znatno manje komfornu monetarnu politiku“, rekao je Štrobek i dodao da je jedno od ključnih pitanja koliko dugo traje ciklus kamatnih stopa, kao i koliko će snažno biti usporavanja privrede.

Istovremeno, menadžer fondova obvezničkog fonda „Nomura Global Dinamic“ Ričard Hodžis smatra da Federalne rezerve (FED) kontrolišu recesiju podizanjem kamatnih stopa i predviđa da se tržište neće oporaviti dok se takva monetarna politika ne završi.

„Fed je sada fokusiran isključivo na smanjenje inflacije, pa je odlučio da kontroliše recesiju. Njihov cilj je da rebalansiraju razliku između ponude i potražnje smanjenjem potražnje„, kaže Hodžis.

Međutim, on ima i malo optimizma, i poziva investitore na strpljenje, odnosno da sačekaju kraj rasta kamata, što će, prema njegovim rečima, biti neverovatna prilika za investitore da dobro zarade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: