Sve više rekonstrukcija gradskih ulica -Upitan renome prijavljenih firmi i kvalitet izvedenih radova

    2 sedmice pre 520 pregleda Izvor: PV Informer
FOTO : VOLOĐINA ULICA
REDAKCIJA –

Opština Pljevlja je kroz Kapitalni dio budžeta za opštinu Pljevlja za 2021.godinu predvidjela izdvajanje značajnih sredstava za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju fekalne kanalizacione mreže, atmosverske kanalizacije kao i izgradnju i sanaciju vodovodne infrastrukture na gradskim saobraćajnicama. Pored toga svake godine se vrši potpuna rekonstrukcija pojedinih ulica sredstvima Direkcije javnih radova Crne Gore.

Lokalno preduzeće „Vodovod“pored svojih redovnih poslova na otklanjanju kvarova, izvodi dosta kvalitetno i rekonstrukcije pojedinih gradskih ulica u skladu sa mehanizacijom sa kojom raspolaže i dostupnom radnom snagom za koju je upitno da li je dovoljno materijalno stimulisana. Međutim obim poslova preuzetih u kratkom periodu sa mehanizacijom koju preduzeće posjeduje i brojem kvalifikovanih radnika za ovu vrstu poslova je dosta zahtjevan.

Ovo lokalno preduzeće treba da izvodi radove u ulici „Vuka Karadzića“, na izmjeni vodovodne mreže kod osnovne škole „Ristan Pavlović“ a koje je nedavno završilo i radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u „Zlatiborskoj“ ulici i očekuje se njeno asvaltiranje, radiće i radove na zamjeni vodovodne mreže u „Boračkoj“ ulici, od osnovne škole „Salko Aljković“ do „Jalije“. Planirano je da se rekonstrukcija ove dvije ulice u blizini škola završi u vrijeme školskog raspusta. Opština Pljevlja finansira radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže. Planirano je da ovo lokalno preduzeće radi i radove na rekonstrukciji vodovodne mreže i atmosverske kanalizacije u ulici „Mojkovačkoj“. Takođe i radove na „Gukama“ u naselju „Dolovi 2“ i sve je to fizički teško u kratkom vremenu sezone kvalitetno i u zadatim rokovima ispoštovati.

FOTO : Mojkovačka ulica

Za ostale planirane rekonstrukcije ulica u gradu još je u proceduri tenderska dokumentacija ali znajući da mnoge male firme iz Crne Gore koje se javljaju na tendere opštine Pljevlja raspolažu sa neznatnom mehanizacijom i malim brojem radnika, pitanje je da li će radovi biti kvalitetno završeni. Ono što je sigurno je da trebaju i nadzorni organi iz opštine Pljevlja da rade svoj posao na visini zadatka, da se ne bi dešavali propusti koji kasnije zahtjevaju izdvajanje dodatnih značajnih materijalnih sredstava.

FOTO : Mojkovačka ulica

Po riječima Nenada Rubežića, direktora opštinske Direkcije za razvoj i investicije, sve je manje u Crnoj Gori renomiranih preduzeća sa kvalitetnom mehanizacijom i velikim brojem radnika raznih specijalnosti, koji bi se javili na tender i mogli da kvalitetno obave u zadatim rokovima ovakve poslove. Ako se posle sprovedene tenderske procedure na kojoj se prijavi mali broj firmi i dobiju poslove firme sa malim brojem specijalizovanih radnika i bez stručnjaka, ne može se očekivati da radovi budu kvalitetno odrađeni. Nema ko da radi potporne zidove i propuste za vodu. Iskusni i stručni radnici raznih kvalifikacija u sezoni rade u primorju gdje su znatno bolje plaćeni. Pojedina preduzeća koja su dobili na tenderu poslove sa značajnim novčanim sredstvima ne mogu da nađu dodatnu radnu snagu na području naše opštine baš iz tih razloga.

Najbolji primjer da ni rekonstrukcije pojedinih ulica u gradu nisu najbolje odrađene je što se posle par godina ulice Boška Buhe, Volođine, Treće sandzačke brigade i još nekih ulica u gradu ponovo prekopavaju i krpi asvaltna površina i podižu šahte, a u nekim ulicama nisu za sve kuće ni spojeni kanalizacioni priključci, već nemarom ostavljeni stari. Sve to ukazuje na činjenicu da ni obezbjeđenje značajnih novčanih sredstava od strane opštine nije uslov da će planirani radovi biti uspješno privedeni namjeni.

Najnovije vijesti

U nedjelju do 40 stepeni

31. jula 2021. 22:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23443 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10749 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9217 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8627 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8489 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8119 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7695 pregleda
%d bloggers like this: