Sve zarade da budu veće proporcionalno u odnosu na minimalnu

    1 mesec pre 183 pregleda Izvor: rtcg.me

U Sindikatu uprave i pravosuđa nadaju se da će uz uvećanje minimalne zarade, proporcionalno biti veće i ostale zarade u Crnoj Gori. Predsjednik tog Sindikata Nenad Rakočević podsjeća, da će prema najavama, minimalna zarada biti duplirana, pa se nada, da će i ostali platni razredi biti uvećani više od 25%, kako su oni to tražili. Ako najavljeno ne bude i ispunjeno već, kako je kazao, najave o uvećanju zarada budu upotrebljene u svrhu dnevne politike, najavljuje da će od toga zavisiti i njihova podrška vladi. Najavljuje i da će nakon februara naredne godine pokrenuti inicijativu za vraćanje regresa i toplog obroka i izmjenu sistemskih zakona, između ostalih i Zakona o štrajku.

Podsjećamo, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je uvećanje zarada za 17% odnosno uvećanje minimalne zarade na 450 eura.

Rakočević je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se nada da će ta ideja biti sprovedena u djelo odnosno da će proporcionalno u odnosu na minimalnu zaradu biti povećane i ostale zarade zaposlenih u Crnoj Gori.

„Nadamo se da će kroz uvećanje minimalne zarade proporcionalno biti povećana zarada i ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Konkretno u javnoj upravi. Ako je minimalna zarada 450 eura, ona je skoro duplo uvećana, očekujemo i proporcionalno uvećanje zarada ostalim platnim razredima“, kaže Rakočević.

On dodaje da su u Sindikatu uprave i pravosuđa zbunjeni na koji način će biti uvećana zarada ostalim platim razredima. Zato su, kaže, od ministarstva finasija, i zatražili pojašnjenje.

„Nemamo tu formulu i ne znamo koliko će zarada biti uvećana u državnoj upravi i lokalnim samoupravama odnosno ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Ako je reper minimalna zarada očekujemo da će i ostali platni razredi biti uvećani ne 25%, kako smo mi tražili, već to uvećanje treba da bude veće“, navodi predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa.

Ako najavljeno ne bude i ispunjeno već najave o uvećanju zarada budu upotrebljene u svrhu dnevne politike, Rakočević kaže a će od toga zavisiti i njihova podrška vladi.

„Naše članstvo nije za nepoštovanje. Broj od 7.500 do 8.000 zaposlenih zajedno sa članovima porodica i te kako su značajan segment društva. Imaćemo odgovor i kroz sve legitimne sindikalne metode“, kaže Rakočević ali dodaje da ipak vjeruje da će do povećanja zarada doći. Zato, kaže, čekaće 1. februar.

„Sindikat je pokrenuo i akciju kako bi se od 2011. oduzeti regres i topli odbrok vratili“, dodaje Rakočević. Kaže da ono što je nekome oduzeto, mora da se vrati.

Ta inicijativa će, kako je najavio, biti pokrenuta nakon uvećanja zarada u javnom sektoru.

On je iskazao nezadovoljstvo odnosom premijera Zdravka Krivokapića i određenih resornih ministarstava prema Sindikatu uprave i pravosuđa ali i ostalim sindikatima. Ukazuje da nema socijalnog dijaloga.

„Mi smo se braćali više puta, nezadovoljstvo smo iskazalim izlaskom pred vladu u januaru. Nemamo ni odgovora na dopise ili ih je jako malo. Sada imamo moguću posljedicu zbog nepregovaranja i usklađivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast pravosuđa. Više tužbi za 1000 zaposlenih u sudovima i tužilštvima po osnovu dežurstava. Ta sredstva se ne isplaćuju već 5 mjeseci. To će biti ozbiljan iznos za ministarstvo finansija“, kazao je Rakočević.

Sindikat, kaže, traži od vlade i ministarstava da ne budu pasivni. Ako se do kompromisa ne dođe i nastavi nastavi se dosadašnji odnos Vlade prema određenim sindikatima, Rakočević je najavio, kako je kazao „upotrebu svih dozvoljenih sindikalnih metoda i dostupnih aktivnosti“.

„Zakon o štrajku ne dozvoljava štrajk. Mi tražimo izmjenu sistemskih zakona između ostalih i taj, tražimo sve ono što nas sleduje a u koliko do toga ne dođe, daćemo sve od sebe i izvršiti pritisak na naše poslodavce na svim nivoima“, zaključio je Rakočević.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: