Šverc cigareta krili iza kompanija

    10 mjeseci pre 730 pregleda Izvor: pobjeda.me

Kompanija ,,Lončar šped“ preko koje se odvijao šverc cigareta, a kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura 2017. godine, registrovana je na osnovu falsifikovane lične dokumentacije izvjesnog L. P. državljanina Republike Slovenije.

Ovo se navodi u dokumentu Apelacionog suda o potvrđivanju pritvora jednom od 23 člana kriminalne organizacije koju su zbog šverca cigareta, kako se osnovano sumnja, formirali Petar Milutinović i carinik Gojko Leković, koji se nalazi u bjekstvu. Istražitelji su provjeravajući dokumentaciju ove kompanije došli do podatka da je L. P. prilikom osnivanja preduzeća uz zahtjev predao i pasoš i ličnu kartu na svoje ime.

Dokumentacija

Provjeravajući identitet slovenačkog državljanina, Specijalno tužilaštvo je preko kancelarije Interpola u Ljubljani dobilo informaciju da su lična dokumenta izdata sasvim drugim osobama. Šverc cigareta kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura je, pored kompanije ,,Lončar šped“, pokrivan i dokumentacijom inostrane kompanije ,,Konrad Delaver“.

Istražitelji na osnovu svih prikupljenih dokaza vjeruju da su te kompanije osnovane namjenski za posao šverca cigareta. Sumnju istražitelja u velikoj mjeri potkrepljuje činjenica da je kompanija „Konrad Delaver“ osnovana neposredno prije nego su njeni predstavnici u maju 2018. godine zaključili korisnički ugovor sa Lukom Bar. Istovjetan ugovor sa Lukom Bar u maju iste godine je potpisala i kompanija ,,Lončar šped“ iz Bara koja je osnovana godinu prije zaključenja posla o korisničkim uslugama sa barskom lukom.

Takođe, ova firma nije imala poslovne odnose ni sa jednom kompanijom u Crnoj Gori, što dodatno potvrđuje sumnju istražitelja da je ,,Lončar šped“ ciljano osnovan za prikrivanje šverca cigareta.

Specijalno tužilaštvo ove optužbe temelji na materijalno finansijskoj dokumentaciji o poslovanju preduzeća ,,Konrad“ i ,,Lončar šped“ u slobodnoj carinskoj zoni Luka Bar, iz poslovne dokumentacije Uprave carina o prenosu prava vlasništva nad cigaretama i poslovne dokumentacije kompanije ,,Port of Adria“. Češljanjem finansijske dokumentacije o prenosu prava vlasništva nad cigaretama u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, Specijalno tužilaštvo je došlo i do saznanja da je preduzeće „Konrad Delaver“ u periodu od maja do početka avgusta 2018. godine kupilo ukupno 44.000 paketa cigareta, te da je prilikom svake kupovine cigarete preko špediterske kuće ,,Lončar šped“ transportovalo u skladište br. 25.

Prema dokumentaciji Uprave carina, 44.000 paketa cigareta bi i danas trebalo da se nalaze u skladištu 25. Iz dokumentacije Uprave carina proizilazi da je u 50 slučajeva prenosa prava vlasništva nad cigaretama korišćeno 12 setova dokumentacije navodno izdate od „Port of Adria“, jer dokumenta nose iste djelovodne brojeve. Sa druge strane, pretresom je utvrđeno da se u skladištu 25 ne nalaze cigarete.

Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda kojom je Marku Ševaljeviću, kao pripadniku 23-člane kriminalne organizacije koja se tereti da je švercovala cigarete i u tom „poslu“ oštetila državnu kasu za 44 miliona eura, određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva.Ševaljević se konkretno tereti za stvaranje kriminalne organizacije i pet krivičnih djela krijumčarenja.Ševaljević je poslije godinu i po bjekstva uhapšen u Srbiji po potjernici koju je za njim raspisala kancelarija Interpola u Podgorici, a 7. novembra on je izručen Crnoj Gori.

Osim toga, iz dokumentacije kompanije ,,Port of Adria“, koja je vlasnik i operater skladišta br. 25, proizilazi da u to skladište nijesu ulazile cigarete vlasništvo preduzeća „Konrad“, i da nikada nijesu poslovali sa ovom stranom kompanijom što navodi na zaključak da je sporna dokumentacija falsifikovana.

Poslovni odnos

– Iz poslovne dokumentacije pravnog lica „Port of Adria“ ne postoji trag o poslovnom odnosu o izdavanju tih dokumenata – navodi se u dokumentu Apelacionog suda. Istražitelji su prikupili dokaze koji potvrđuju da je krijumčarenje cigareta bilo praćeno falsifikovanom dokumentacijom preduzeća „Lončar šped“ koju je izdavao Andrija Matanović, ovlašćeno lice te kompanije.

Matanović je lažne potvrde o navodnom uskladištenju cigareta u skladište br. 25 u vlasništvu kompanije ,,Port of Adria“ u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar predavao vozačima kako bi prošli kontrolu na izlazu iz slobodne carinske zone i prikazali da izvoze prazne kamione iako su oni bili natovareni cigaretama.

Ovi optuženi su neocarinjenu robu dalje prevozili na nepoznate lokacije radi dalje prodaje na crnom tržištu u Crnoj Gori.

Vozači Marko Ševaljević, Saša i Boško Čelebić, Nikola Masoničić, Dragan Ševaljević i Staniša Ivanović našli su se na optuženičkoj klupi jer su, kako se navodi u optužnici Specijalnog tužilaštva, po nalozima Lekovića i Milutinovića utovarali, prevozili i krijumčarili cigarete teretnim vozilima iz slobodne carinske zone Luke Bar preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora.

Osim njih, zbog optužbi za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja, davanja mita, primanja mita i krijumčarenja na optužnici su Petar Milutinović, Gojko Leković, Radovan Bajković, Stefan Vujačić, Vojin Leković, Ivan Niković, Đorđije Đurašković, Mileta Mićović, Elvis Nišić, Boško Čelebić, Nebojša Čelebić, Milutin Šoškić, Irena Jovanović, Anđelka Dabanović, Vesna Kovač i pravno lice ,,Konrad Atlantis ltd“ iz Delavera koje zastupa ovlašćeno lice Mileta Mićović, srpski državljanin.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6603 pregleda