Tadić: Što su gori odnosi Srbije i Crne Gore, to su Đukanović i Vučić bliži

  • 1 mjesec pre
  • 195 pregleda
  • Izvor: vijesti.me

Ono što se dešava u Crnoj Gori predstavlja populističku propagandu, ocijenio je u intervjuu za Danas bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, ističući da što su gori odnosi Srbije i Crne Gore, to su predsjednici dviju država Milo Đukanović i Aleksandar Vučić bliži.

“Da su zaista željeli da riješe ovaj problem sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, to su mogli da učine i prije četiri godine kada je to pitanje otvoreno. Umjesto toga tapšali su jedan drugog po ramenu i hvalili se nikad boljom saradnjom Srbije i Crne Gore, dok su zapravo vjerovatno jedino sarađivali u lukrativnim poslovima i zataškavanju organizovanog kriminala. Uostalom, najveći dokaz da je sve predstava je činjenica da se ni danas lično ne napadaju i ističu svoje prijateljstvo uprkos tome što Vučić Đukanovićevu Crnu Goru optužuje za gušenje prava Srba i SPC, a Đukanović Vučićevu Srbiju za nastavak velikosrpskog projekta i rušenje crnogorske državnosti. Ni većih međudržavnih sukoba, ni većeg ličnog prijateljstva lidera”, naveo je Tadić.

On smatra da Srbi u Crnoj Gori imaju razloga da protestuju i to prije svega zato što u organima vlasti nisu proporcionalno zastupljeni predstavnici srpske zajednice.

“Svaki narod ima razlog za zabrinutost i protest ukoliko živi u državi čiji predsjednik tvrdi da matična država tog naroda nema pravo da brani interese, identitetska i druga prava svojih sunarodnika u drugoj državi. A Đukanović je upravo takvu kritiku uputio Srbiji stavljajući brigu naše države za Srbe u Crnoj Gori i drugim državama regiona u kontekst velikosrpskog projekta, što je politička besmislica. Pored toga, Đukanović optužuje SPC da ugrožava svojim zahtjevima sekularni karakter crnogorske države, a upravo on dovodi u pitanje njenu sekularnost time što kao predsjednik države postavlja strateški cilj formiranja autokefalne crnogorske crkve. Pa upravo je to par ekselans rušenje sekularnog karaktera Crne Gore direktnim miješanjem države u pitanja crkve”, konstatuje Tadić.

“Izjave Dačića i Lončara krivična djela”

Osvrnuo se i na nedavne izjave srpskih ministara.

“Izjave Dačića i Lončara su krivična djela, koja izazivaju međunacionalnu mržnju, sukobe i segregaciju. Ovu vladu očigledno čine primitivne i neobrazovane ličnosti, koje takvim izjavama dovode u pitanje osnovno ljudsko pravo, garantovano zakonom države u kojoj obavljaju ministarske funkcije. Posebno ističem da su njihove izjave socijalno i politički opasne, jer predstavljaju presedan koji onda može da se primijeni i na pripadnike svih drugih nacionalnih manjina i razbuktaju nove sukobe u Srbiji, a time i u regionu. A što se tiče Vučićeve izjave da bi Lončar trebalo da se izvini, Lončar je trebalo da bude smijenjen, a ne na Vučićevom lažnom času bontona”, dodaje bivši predsjednik Srbije.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.