Talas epidemije nevakcinisanih osoba

    1 mesec pre 425 pregleda Izvor: rtcg.me

Virusološkinja i profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tanja Jovanović ocijenila je da je ovaj talas epidemije korona virusa karakterističan po tome što najviše pogađa nevakcinisane osobe. Ponavlja da češće obolijevaju mlađi, i upozorava da ćemo kolektivni imunitet steći sa zahvatom imunizacije iznad 85 odsto.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG, govoreći o trećoj, tzv. „buster“ dozi vakcine protiv korona virusa, ona je rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji, slično kao u Crnoj Gori, nepovoljna.

„Ovo je talas u epidemiji nevakcinisanih osoba, tako da više od 90 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani. Ali imamo i deset odsto onih koji su vakcinisani, što znači da je došlo do proboja imuniteta kod starijih i osoba sa komorbiditetima“, rekla je Jovanović.

Apelovala je vakcinaciju, jer će virus cirkulisati sve dok se ne dostigne nivo kolektivnog imuniteta iznad 85 odsto.

Za ovaj talas epidemije je, kaže, karakteristično to što češće oboliljevaju mlađe osobe koje imaju teže kliničke slike sa nerijetko i fatalnim ishodom.

Naglasila je da osobe koje su imunizovane prolaze sa lakšom kliničkom slikom.

Kad je riječ o trećoj dozi vakcine, koja je u Srbiji dostupna od 17. avgusta, Jovanović je rekla da se ona preporučuje osobama koje nemaju adekvatan imunološki odgovor, bilo zbog neke bolesti ili terapije koja smanjuje imunski odgovor.

„To nije ništa nepoznato u vakcinologiji. Pored ove grupe osoba koje su imuno kompromitovane, vakcina se preporučuje svima koji su zbog prirode posla u kontaktu s velikim brojem ljudi, pa postoji šansa da se inficiraju, dakle, zdravstveni radnici, stariji, a na kraju je kod nas preporučeno svima davanje treće doze kako bi se ojačao imunitet“, pojasnila je Jovanović.

Kazala je da je vakcinacija trećom dozom u Srbiji dobro počela, te da već imaju gužve u vakcinalnim centrima. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27751 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10667 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9302 pregleda
%d bloggers like this: