„TE Pljevlja sa ovom tehnologijom nema budućnost“

    2 meseca pre 342 pregleda Izvor: rtcg.me

Pozivamo kolege iz Demokratske Crne Gore da odmah prekinu sa politikama koje su suprotne savremenim razvojnim trendovima i da zbog sitnih političkih poena ne ugrožavaju strateške razvojne šanse Crne Gore, rekao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Medojević je istakao da je proizvodnja energije na ugalj prošlost, dodajući da to svi moramo da prihvatimo i da tražimo održiva alternativna riješenja.

„I pored mojih dobronamjernih upozorenja da TE Pljevlja sa ovom tehnologijom nema budućnost i da niko iz Evropske unije (EU) neće odobriti investiciju koja je zasnovana na proizvodnji energije na ugalj, rukovodstvo EPCG srlja u rizične projekte. Toplifikacija Pljevalja na osnovu distribucije energije iz TE Pljevlja baziranoj na korišćenju uglja nije realno niti ostvarivo“, smatra Medojević.

Medojević navodi da rješenja postoje, ali ne na osnovu prljave tehnologije koju već više mjeseci nelegalno koristi EPCG u TE Pljevlja.

„Demokrate moraju shvatiti da se davanjem posla režimskoj firmi BEMAX od 54 miliona eura, neće ispuniti ekološki kriterijumi u vezi dozvoljene emisije CO2 i da država Crna Gora nepotrebno ulazi u spor sa Evropskom energetskom zajednicom. Potrošićemo pare poreskih obveznika na skupe advokate, a spor ne možemo dobiti. Iz prostog razloga jer smo sami potpisali taj sporazum i sada se ne držimo svojih obaveza“, dodao je Medojević.

Medojević smatra da EPCG ne može naći investicije za distribuciju toplote koja potiče iz uglja.

„EU će nam jednostavno zabraniti dalju upotrebu elektrane. Širenje zagađenja iz nelegalnog objekta je međunarodno krivično djelo. EU može reagovati podnošenjem krivične prijave, obustavom finansijske pomoći, isključenjem sa regionalne mreže, itd.“, rekao je Medojević.

Medojević ističe da što prije rukovodstvo EPCG shvati i prihvati naše međunarodne obaveze i rizike od insistiranja na nastavku proizvodnje struje iz uglja, to ćemo prije doći do održivih rješenja i za Pljevlja i za EPCG i za Crnu Goru.

„Uporno insistiranje na nastavku rada TE Pljevlja sa tehnologijom koja ne ispunjava definisane kriterijume o emisiji CO2 sa EEZ, samo je guranje prsta u oko EU od koje očekujemo konkretnu pomoć i investicije za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori. Vrijeme je da prestanemo da pričamo bajke i da se stupidno držimo jeftine demagogije i kratkovidog populizma i prikupljanja sitnih političkih poena. Razvoj Crne Gore i energetska tranzicija je suviše ozbiljna tema za nacionalni konzensuz i za jedinstvo oko strateških ciljeva. Mi nijesmo sami na planeti. Sve zemlje svijeta su u trci za jeftina investiciona sredstva za zelenu energiju i borbu protiv klimatskih promjena“, zaključio je Medojević.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26241 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8965 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: