Temeljni ugovor u četvrtak na Vladi, počinju završni razgovori sa SPC

    6 dana pre 84 pregleda Izvor: dan.co.me

Vlada Crne Gore će na sjednici u četvrtak, 23. juna, usvojiti informaciju o Temeljnom ugovoru koji treba da bude potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a danas će se ta informacija naći na Komisiji za ekonomsku politiku i finansije, odnosno KEP-u, nezvanično saznaje „Dan“ iz dobro obaviještenih izvora.

Informaciju o Temeljnom ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a ministrima će je predstaviti ministar Marko Kovač. Prema našim saznanjima, odmah nakon što informacija o Temeljnom ugovoru „prođe“ Vladu, pristupiće se završnim razgovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom i konačnom dogovoru. Izvori tvrde da bi do kraja juna trebalo da se završi usaglašavanje teksta, a onda bi bio dogovaran termin za potpisivanje Temeljnog ugovora.

Ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisaće crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije.

Inače, Abazović je juče rekao da će pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti ubrzo okončano.

– Cilj Vlade je obezbjeđivanje što šireg konsenzusa o Temeljnom ugovoru. Ko god može da pomogne da se unaprijedi tekst Temeljnog ugovora, dobrodošao je. To pitanje ćemo vrlo brzo završiti, na način koji predviđaju Ustav i zakoni, i nadamo se da će Temeljni ugovor biti prihvaćen u širem konsenzusu. Treba da idemo dalje, čekaju nas druge obaveze – rekao je Abazović.

Ugovor već usklađen?

Prema nezvaničnim informacijama, Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC već je usklađen i samo treba da prođe formalnosti na Vladi Crne Gore. Naši izvori smatraju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći i za dvije nedjelje. Ima i onih koji misle da ga tek treba uskladiti, ali da to neće biti problematično.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi nismo mogli naći sagovornika koji bi želio da priča o ovoj temi, a svi očekuju da do potpisivanja Temeljnog ugovora dođe vrlo brzo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: