Mali Oglasi
EXIT

TEŠKE RIJEČI MITROPOLITA – Amfilohije: Crnom Gorom vladaju razbojnici

  • 2 mjeseca pre
  • 152 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je prilikom služenja parastosa kralju Nikoli, kraljici Mileni, princezama Vjeri i Kseniji, na tridesetu godišnjicu prenosa njihovih zemnih ostataka u Crnu Goru, ponovo uputio teške riječi aktuelnoj crnogorskoj vlasti zbog priznavanja Kosova i nazvao je razbojničkom. Dodao je da je pjesma kralja Nikole “Onamo, ‘namo…” jedina prava i istinska himna Crne Gore.

Nakon parastosa, Mmitropolit Amfilohije je rekao da je značajno što današnji parastos kralju Nikoli drže profesori i đaci Cetinjske Bogoslovije, koju je on osnovao 1863. godine.

“Uz pomoć ruskoga cara osnovao je ovu školu koja je temelj svega školstva u Crnoj Gori do današnjega dana. Kralj Nikola je izuzetna ličnost u našoj istoriji, ne bez razloga nazvan carem junaka. U svoje vrijeme je dobio i nezavisnost Crne Gore i mnoga druga djela učinio. A među najznačajnijim njegovim djelima je oslobođenje Kosova i Metohije, zajedno sa njegovim zetom, kraljem Petrom Prvoim Karađorđevićem“, kazao je on.

Prema njegovim riječima mnogo je značajno da se pomene to njegovo oslobođenje Kosova u ovo naše vrijeme, “kada su se njegovi nasljednici u Crnoj Gori odrekli Kosova i Metohije i predali KiM u ruke razbojnika, bogoubica i bratoubica”.

“A prije njih, ovih sadašnjih razbojnika, su se nažalost upravo naši crnogorski titoisti odrekli Kosova i Metohije 1945. godine i time položili temelj ovome što se danas tamo događa. Ja mislim da je od svih rana koje je kralj Nikola doživio, i za života i nakon upokojenja, najdublja upravo rana od toga što se dogodilo i što se događa sa Kosovom i Metohijom”, naglasio je Amfilohije.

Rekao je da se nada da će i princ Mihailo i ostali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju koje se nalazi u Cetinjskom manastiru.

“Pogotovo sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru. Tu su primali i sveto pričešće. Tu su dolazili sve dok su bili ovdje, pa bi bila grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negdje drugdje nego ondje gdje je predvidio da budu sahranjeni njihov otac knjaz Nikola”, zaključio je Amfilohije.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.