Tokom praznika zatvorene dvije trgovine, izdata 42 prekršajna naloga

    3 sedmice pre 273 pregleda Izvor: adria.tv

Za vrijeme državnog praznika ‘Dana nezavisnosti’ inspektori tržišne inspekcije vršili su pojačane kontrole na teritoriji cijele Crne Gore. Izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora pri čemu je utvrđeno devet nepravilnosti i izdato 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5.200 eura, saopšteno je iz Uprave za inspekcijeske poslove.

“Tržišna inspekcija zatvorila je dva poslovna objekta koja su radila za vrijeme državnog praznika, a evidentirane su, i u skladu sa zakonom sankcionisane, i dvije suvenirnice koje su obavljale djelatnost trgovine bez odobrenja za rad. Inspekcija rada je u ovom periodu takođe vršila pojačan nadzor i tom prilikom izvršila 56 inspekcijskih nadzora, pri čemu je utvrđeno 25 nepravilnosti za koje je izdato 28 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 22.700 eura i podnijeto 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na to da poslodavac nije donio pisanu odluku o radu za vrijeme praznika i nije o tome obavijestio inspekciju rada, zaticani su zaposleni bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, takođe poslodavci u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu rada stranca, nisu posjedovali kopiju dozvole za boravak i rad.

“Još jednom koristimo priliku da apelujemo na sve privrednike da poštuju zakonske propise i time doprinesu stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta sa lojalnom konkurencijom u kome će svi prosperirati”, zaključuje se u saopštenju.