Tokom septembra 800 djevojčica vakcinisano protiv HPV-a

    9 meseci pre 291 pregleda Izvor: pobjeda.me

Foto: Pixabay –

U okviru kampanje HPV vakcinacije tokom septembra je vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Tokom prethodna tri vikenda kampanja vakcinacije se sprovodila u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) za Podgoricu, Zetu i Tuzi, kao i u većini domova zdravlja u ostalim opštinama.

U IJZ-u kažu da su ostvareni rezultati ohrabrujući, ali da bi bili još bolji da je bilo više inicijative sa lokalnog nivoa u pojedinim opštinama, koje pozivaju da preduzmu akcije na lokalnom nivou i unaprijede nivo znanja svojih sugrađana o HPV vakcinaciji i učine je dostupnijom.

– Skoro godinu dana od početka vakcinacije u grupi djevojčica rođenih 2013. godine najbolje obuhvate (iznad 36%) postigle su opštine: Berane (53,5%), Cetinje (48,6%), Gusinje (42,9%), Ulcinj (36,8%), Podgorica (36,2%) i Rožaje (36,1%). Najlošije rezultate (ispod 22%) ostvarili su Bar (13,3%), Andrijevica (13,3%), Pljevlja (21%), kao i opštine: Žabljak, Šavnik, Plužine i Petnjica koje nemaju svoj Dom zdravlja i svoje pedijatre već uslugu pružaju zdravstveni radnici iz domova zdravlja susjednih većih opština – saopšteno je iz IJZ-a.

U prvim godinama uspostavljanja programa HPV vakcinacije cilj je prevashodno individualna zaštita, a tek kroz par godina sa porastom obuhvata može se govoriti o kolektivnoj zaštiti.

– Ipak bez obzira na to, od početka pratimo obuhvate primarne ciljne grupe u kojoj smo počeli vakcinaciju, a to su djevojčice rođene 2013. godine. U prvih godinu dana ostvaren je obuhvat od 31%, koji je u prvoj godini sasvim zadovoljavajući, imajući u vidu obuhvate koje su tokom prve godine ostvarivale ili ostvaruju susjedne zemlje. Ipak, taj obuhvat mora da se unaprjeđuje narednih godina, jer cilj kome moramo težiti i koji je postavljen od strane SZO je da do 2030. godine djevojčice prije 15. rođendana budu vakcinisane sa obuhvatom od 90% – kažu u IJZ-u.

U Institutu pozivaju roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice i drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije.

– Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da sjedi u zdravstvenoj ustanovi. U narednom periodu vakcinacija djevojčica uzrasta 9-14 godina, ali i uzrasta 15-18 godina, moguća je radnim danima kod izabranih pedijatara u domovima zdravlja. Pozivamo sve roditelje da povedu svoje djevojčice na vakcinaciju, a domove zdravlja da aktivno pozivaju roditelje na vakcinaciju i organizuju akcije na lokalnom nivou kako bi vakcinacija bila još dostupnija a roditeljima bila još jasnija velika korist koju donosi vakcinacija protiv HPV infekcija – istakli su u IJZ-u.

Roditelji djevojčica uzrasta 9-14 godina koji imaju ispravne brojeve telefona u elektronskom kartonu djeteta dobijali su i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete.