Tovar “pao” kad su međunarodne službe dale zeleno svjetlo

    2 meseca pre 198 pregleda Izvor: pobjeda.me

Akcija u kojoj je zaplijenjena rekordna količina kokaina – 1.400 kilograma u zetskom selu Mojanovići rezultat je saradnje crnogorskih bezbjednosnih službi sa međunarodnim partnerima, a naša zemlja prepoznata je kao uspješan i kredibilan partner u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. To je juče saopštio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, na konferenciji koju su organizovali predstavnici Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave carina tri dana nakon hapšenja oca i kćerke Marine i Budimira Krstovića, u čijim magacinima je bila skladištena droga.

Krstovići su odlukom sudije za istragu Radomira Ivanovića pušteni da se brane sa slobode, jer nije bilo osnova za određivanje pritvora do 72 sata. Ivanović je u rješenju donio mjere obaveznog javljanja i oduzeo im putne isprave.

Na presu nijesu saopšteni detalji izviđajnog postupka, nego će oni, kako je to najavljeno, biti poznati narednih dana, najvjerovatnije u srijedu, kada međunarodne službe daju zeleno svijetlo. Tada će, kako je najavljeno biti poznato kome je bila namijenjena droga.

SARADNJA SLUŽBI

Iako se, kako je konstatovano, radi o najvećoj zapljeni, kojom bi mogle da se pohvali i SAD, za sada nije poznato da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi i kada bi ovaj slučaj mogao doći u ruke Specijalnog državnog tužilaštva.

Sekulović je, odgovarajući na pitanje Pobjede, ustvrdio da Specijalno tužilaštvo nije svjesno i namjerno zaobiđeno u rekordnoj zaplijeni 1.400 kilograma kokaina koja je u Crnu Goru stigla preko Luke Bar.

-Pretpostavljam da je vaše pitanje suštinski usmjereno ka tome da li je svjesno i namjerno zaobiđeno Specijalno tužilaštvo. Moram reći da je ogovor – ne. Sarađujemo sa Višim tužilaštvom kako treba i stvari vezane za saradnju Uprave policije i tužilaštva idu na kvalitetan način – kazao je juče Sekulović.

On je pojasnio da je umjesto SDT-a bilo uključeno Više tužilaštvo, s obzirom na to da je u trenutku zaplijene droge u Mojanovićima ,,egzistirala kvalifikacija nedozvoljenog držanja i proizvodnje opojnih droga, a što je nadležnost Višeg tužilaštva”.

Tako je izostao odgovor zašto je izbjegnuto da se uz kvalifikaciju nedozvoljenog držanja droge stavi na teret i stvaranje kriminalne organizacije, čime bi se aktiviralo učešće Specijalnog državnog tužilaštva čije ostavke predstavnici Vlade i dijela parlamentarne većine već mjesecima traže.

Izvjesno je da su strane službe imale precizna saznanja u ukrcaju ruti kojom ide droga i o tome obavijestile crnogorsku policiju. To je potvrdio i Sekulović koji je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da ,,informacije stranih službi koje su došle do crnogorskih organa nigdje nijesu procurile.”

POTREBA TAJNOSTI

-Crna Gora može se pohvaliti činjenicom da ima sektor bezbjednosti koji djeluje koordinisano i ozbiljno i kome se vjeruje – kazao je Sekulović.

Na pitanje Pobjede da li je akcija pravovremeno izvedena, odnosno da li je bila preuranjena, s obzirom na to da se još uvijek ne zna koja je bila krajnja destinacija za utovar kokaina, kao i organizatori i ostali akteri šverca, Sekulović je kazao da je akcija hapšenja vlasnika magacina u koji je uskladištena droga, realizovana u pravom momentu.

-Mislim da je bio pravi moment. Akcija je odlagana do samog momenta skladištenja narkotika. Kad bi ova akcija u ovom trenutku bila u potpunosti završena, a da je ona kao takva zaokružena, što se tiče policijsko tužilačkih akcija, da se vide jasne mane te akcije vaše pitanje bi bilo na mjestu – kazao je Sekulović.

On je pojasnio da je nedozvoljeno držanje narkotika početna kvalifikacija i da se ona može mjenjati u različitim fazama postupka.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ponovio je ono što je kazao nakon zapljenje – da se radi o istorijskom i najvećem rezultatu. Kako je precizirao “ovo je najveći poduhvat nove Vlade od 30. avgusta 2020. godine pa do danas.”

Govoreći o uspjesima nove Vlade, Abazović je kazao da je šverc narkotika trajao decenijama i da ga ni ova Vlada vjerovatno neće iskorijeniti.

-Šverc narkotika je trajao decenijama i vjerovatno ga ni ova Vlada neće u potpunosti suzbiti, jer on postoji svugdje u svijetu. Vrijednost pošiljke od 100 milona eura je vrijednost pet super luksuznih bolnica ili 10 luksuznih fabrika na sjeveru Crne Gore – kazao je Abazović.

UZOR SMO I ZA AMERIKANCE

Naglasio je da je ovo rezultat na kojem bi pozavidjeli SAD ili bilo koja druga država svijeta koja ima veće mogućnosti za suzbijanje kriminala.

-Mala Crna Gora ima veliku volju za tu borbu. Ne postoji mafija koju nijesmo napali u prethodnom periodu. Rezultati u borbi protiv kriminala se isporučuju – istakao je Abazović.

On smatra da pojedine institucije sistema ne mogu da prate volju Vlade da se izbori sa organizovanim kriminalom i korupcijom i insistirao je da Skupština što prije da saglasnost za izbor tužilačkog savjeta.

-To razumije međunarodna zajednica, Vlada i policija imaju volju da isporuče rezultate a dio sistema to opstruira ponižavajući državu Crnu Goru. Naš zadatak je da nastavimo još jače i djelotvornije. Skupština mora što prije da da saglasnost za izbor tužilačkog savjeta – kazao je Abazović.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je akcija zaplijene kokaina koja je stigla preko Luke Bar prije nekoliko dana organizovana u najvećoj tajnosti i da je za nju saznao tek po njenom okončanju.

On je kazao da će se u srijedu na osnovu operativnih saznanja, znati ko je kupac tovara banana u kojem je pronađen kokain.

Prema njegovim riječima, svi koji su učestovali u policijskoj akciji „187“ će biti nagrađeni, pa će tako na predlog Vlade tri rukovodioca policije biti nagrađena sa dvostrukom platom, sedam policajaca sa jednostrukom platom i dvojica iz uprave carina na isti način.

-To je možda simbolično ali je znak da ćemo ubuduće oslonac imati u poboljšanju materijalnih uslova u kojima radi naročito Uprava policije- istakao je Krivokapić.

NAGRADE ZA POLICAJCE

Kako je kazao, mora da iskaže zahvalnost svima koji su u ovom periodu čestitali Vladi Crne Gore, MUP-u, UP na ovoj akciji.

-Veliki dio čestitki dolazi iz međunarodne zajednice. Kao i uvijek ostaje muk jer niko iz prethodne vlasti nije čestitao na ovakvoj akciji. Moramo da mijenjamo sistem vrijednosti. Idoli moraju biti naučnici, sportisti, kulturni radnici, inovatori i kreatori a ne da su idoli kriminalci. Moramo promjeniti to da ne možemo razlikovati kriminalca biznismena i političara- kazao je Krivokapić.

On je kazao da su slične akcije postojale i ranije ali nije bilo dovoljno političke volje da se one završe do kraja.

-Mi ovo radimo za budućnost. Ne želimo da zaplijenjeni tovar izazove sukobe. Zbog ovoga tovara ne treba da strada niko. Ovo je pobjeda i novi put Crne Gore koji vodi ka tome da ukažemo na nove vrijednosti. Crna Gora mora biti ekvivalent svakoj modernoj državi u Evropi. Imamo brojne prepreke ali mi ćemo istrajati na ovome putu jer ovaj zadatak je odrađen timski. Ako neka karika u timu zataji posao neće biti završen, ali to nije bio slučaj- kazao je Krivokapić.

Sekulović i Abazović: Ivanović se morao izuzeti iz ovog slučaja

Sergej Sekulović i Dritan Abazović smatraju da je sudija za istragu Višeg suda u podgorici Radomir Ivanović koji nije odredio pritvor Marini I Budimiru Krstoviću nakon što su uhapšeni 26. avgusta trebao da bude izuzet iz ovog slučaja.

Sekulović je najavio da će uložiti prigovor Sudskom savjetu o mogućem konflitku u postupanju prema Budimiru i Marini Krstović zbog odluke sudije Ivanovića.

– Mislim da se sudija trebao izuzeti, ono što je uradio neka mu služi na čast. Neko završi u pritvoru zbog vožnje u alkoholisanom stanju – poručio je Abazović..

Sa druge strane sudija Ivanović nije sporio kumovske veze sa osumnjičenim Krstovićem tvrdeći da to nije uticalo na postupanje u ovom predmetu.

U prilog nepristrasnosti kada je u pitanju ovaj slučaj sudija Ivanović je naveo da je upravo on naredio pretres skladišta u vlasništvu Krstovića.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27468 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11726 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11084 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10426 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9835 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9322 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9068 pregleda
%d bloggers like this: