Tragedija grupe Crvena jabuka: Tuga koja traje 34 godine

    1 mjesec pre 406 pregleda Izvor: cdm.me

Današnji dan prije 34 godine rok sastav “Crvena jabuka” pamtiće kao dan kada su im svi snovi, tada mladih muzičara punih volje i želje za napredovanjem u daljoj karijeri, pali u vodu.

18. septembara 1986. godine na putu ka Mostaru, gdje su imali zakazan koncert, momci iz grupe doživjeli su saobraćajnu nesreću kod Jablanice u kojoj su ostali bez dva člana.

Na licu mjesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je pjevač i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl Zijo zadobio teške povrede, kojima je podlegao 1. oktobra 1986. godine.

Poslije godinu dana pauze, grupa je objavila drugi album pod nazivom “Za sve ove godine”, koji je smatran za neku vrstu posvete poginulim članovima benda. Iako se činilo da se grupa raspala, jer je Ričl bio oličenjenje i duša “Crvene jabuke”, ipak je uspjeh drugog albuma ohrabrio preostale članove da nastave.

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača “Novog primitivizma”, gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, pjevač i jedan od osnivača “Crvene jabuke”. Ričl je jedno vrijeme bio i gitarista sastava Elvis J. Kurtović, a bio je i glumac u “Top listi nadrealista”.

Basista grupe, koji je preminuo na licu mjesta, Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine, u Zenici. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić Cunja. Bili su kao braća. Bavio se sviranjem i pisanjem.

“Crvena jabuka” osnovana je u Sarajevu, 1985. godine i već sa prvim albumom, koji je imao istoimeni naziv kao i grupa, odmah su napravili uspjeh. Njihova muzika bila je inspirisana “Bitlsima” i “Indeksima” i brzo je našla put do publike, a grupa i danas puni sale u gradovima širom bivše republike.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6774 pregleda