Transport balvana uništio drumove

  • 9 mjeseci pre
  • 485 pregleda
  • Izvor: dan.co.me

Na području opštine Pljevlja brojni su seoski putevi koji su do te mjere devastirani i uništeni da se njima više teško može proći i terenskim vozilima. Puteve, kažu mještani, posebno one koji su prekriveni asfaltom, najčešće uništavaju kamioni kojima se transportuje drvo. Situacija je najteža na onim područjima opštine gdje najviše ima smrčeve građe, a to su sela u podnožju Ljubišnje, Meljak, Pliješevina, ali i selo Poblaće u podnožju planine Kovač.

– Situacija na terenu je veoma loša i tu ne treba mnogo pričati jer uništeni i izlomljeni asfalt sve govori. Oni koji transportuju balvane iz naših šuma gledaju kako će da izvrše što veći utovar, a ne vode računa o tome hoće li i u kojoj mjeri uništiti seoski put – kaže predsjednik MZ Vrulja Milko Živković.

On navodi da je na terenu ove MZ situacija bolja nego proljetos jer je preduzeće Lokalni putevi izvršilo sanaciju brojnih oštećenja, ali je stanje ipak daleko od dobrog.

– Preduzeće Lokalni putevi izvršilo je saniranje brojnih oštećenja i sada je nešto bolja situacija na terenu. Naravno, nijesu stigli da reaguju na području čitave opštine, pa su mnogi seoski putevi i dalje u katastrofalnom stanju. Neophodno je ograničiti transport seoskim putevima i Komunalna policija mora vršiti detaljniju kontrolu da li se to poštuje. I dosad je bilo mnogo priče o kontroli transporta balvana ali u većini slučajeva sve je ostalo na priči – tvrdi Živković i poručuje da je uzaludno vršiti sanaciju i asfaltiranje seoskih puteva ako oni neće biti čuvani i održavani.

– Uzaludno se troši opštinski novac, a seosko stanovništvo nema nikakve koristi – kaže Živković.

Predstavnici mjesnih zajednica Bobova i Kosanica tvrde da opštinska uprava nije ništa uradila na sanaciji oštećenja na makadamskim putevima, a žitelji Poblaća, Meljaka, Pliješevine, kao i sela iz mjesnih zajednica Kruševo i Kakmuže žale se da su na njihovom području propali i putevi koji su u skorije vrijeme asfaltirani.

U lokalnoj upravi navode da postoji odluka o ograničenju tereta koji se transportuje lokalnim putevima, jer je upravo želja lokalne uprave da se putevi zaštite. Pitanje je ipak u kojoj se mjeri ta odluka poštuje.

Komunalna policija mora bolje raditi

– Naša organizacija već odavno upozorava da Komunalna policija treba više da radi, da vodi računa i o poštovanju odluke o težini transporta lokalnim putevima. Možda se situacija popravila u poslednje vrijeme, ali to nije dovoljno – kaže izvršni direktor udruženja „Breznica“ Milorad Mitrović i pojašnjava da su štete višestruke kada Komunalna policija ne funkcioniše kako treba

– Kada Komunalna policija ne radi kako treba onda se novac uzaludno troši za plate policajaca i redara – kaže Mitrović i pojašnjava da lokalna vlast posebnu pažnju treba da posveti radu Komunalne policije.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.