Traže doznaku stabala u maju

    3 mjeseca pre 402 pregleda Izvor: dan.co.me

Praksa da se doznaka stabala za ogrev vrši u jesenjim mjesecima neprihvatljiva je za lokalno stanovništvo. Predstavnici seoskih mjesnih zajednica tvrde da bi bilo mnogo bolje da Uprva za šume, odnosno lugari doznaku stabala vrše u maju i junu kako bi se ogrev obezbjedio na vrijeme.

Imamo situaciju da je na seoskom prostoru mnogo staračkih domaćinstava i njima odgovara da se doznaka ogreva omogući prije ljeta. Kada se doznaka za sječu vrši u jesen onda nema dovoljno vremena za pripremu drva za zimu- kaže predsjednik MZ Bobovo Bajo Jelovac koji je pojasnio da bi mnoga staračka domaćinstva imala podršku i od mlađih članova porodice koji ne ževe u selu kada bi sječa vršila tokom ljeta.

U pripremi ogreva ima mnogo posla. Prvo treba stabla osjeći u šumi. Dopremiti ih do kuća i potom izvršiti cjepanje. Često to ne mogu da urade starci koji žive u selima, a u jesenjim danima njihova djeca ne mogu da dođu kako bi im pomogli ili cjelokupan posao završili, kaže Jelovac i napominje da su upravo ta stara lica prisiljena da pored ogreva plaćaju i njegovo dopremanje.

Uprava za šume treba da razmišlja i o lokalnom stanovništvu. Ako bi se omogućila jesenja doznaka onda bi se tu mnogo olakšalo stanovništvu, posebno onim najstarijima- tvrdi Jelovac.

Da se slažu sa inicjativom da se doznaka stabala za ogrev vrši u toku proljetnih mjeseci podržavaju i u drugim seoskim mjesnim zajednicama. Objašnjenja su slična i praktično svi se slažu u ocjeni da bi se najviše pomoglo starijim licima.

Prethodnih dana iz Uprave za šume nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor na inicjativu predstavnika seoskih mjesnih zajednica.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6327 pregleda