Traže doznaku stabala u maju

    2 godine pre 699 pregleda Izvor: dan.co.me

Praksa da se doznaka stabala za ogrev vrši u jesenjim mjesecima neprihvatljiva je za lokalno stanovništvo. Predstavnici seoskih mjesnih zajednica tvrde da bi bilo mnogo bolje da Uprva za šume, odnosno lugari doznaku stabala vrše u maju i junu kako bi se ogrev obezbjedio na vrijeme.

Imamo situaciju da je na seoskom prostoru mnogo staračkih domaćinstava i njima odgovara da se doznaka ogreva omogući prije ljeta. Kada se doznaka za sječu vrši u jesen onda nema dovoljno vremena za pripremu drva za zimu- kaže predsjednik MZ Bobovo Bajo Jelovac koji je pojasnio da bi mnoga staračka domaćinstva imala podršku i od mlađih članova porodice koji ne ževe u selu kada bi sječa vršila tokom ljeta.

U pripremi ogreva ima mnogo posla. Prvo treba stabla osjeći u šumi. Dopremiti ih do kuća i potom izvršiti cjepanje. Često to ne mogu da urade starci koji žive u selima, a u jesenjim danima njihova djeca ne mogu da dođu kako bi im pomogli ili cjelokupan posao završili, kaže Jelovac i napominje da su upravo ta stara lica prisiljena da pored ogreva plaćaju i njegovo dopremanje.

Uprava za šume treba da razmišlja i o lokalnom stanovništvu. Ako bi se omogućila jesenja doznaka onda bi se tu mnogo olakšalo stanovništvu, posebno onim najstarijima- tvrdi Jelovac.

Da se slažu sa inicjativom da se doznaka stabala za ogrev vrši u toku proljetnih mjeseci podržavaju i u drugim seoskim mjesnim zajednicama. Objašnjenja su slična i praktično svi se slažu u ocjeni da bi se najviše pomoglo starijim licima.

Prethodnih dana iz Uprave za šume nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor na inicjativu predstavnika seoskih mjesnih zajednica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: