Traže obeštećenje zbog poplavljenih imanja

    1 godina pre 525 pregleda Izvor: dan.co.me

Dio stanovnika pljevaljskih naselja Židovići i Ševari tužili su Državu Crnu Goru, Opštinu Pljevlja i Elektroprivredu zbog šteta koje su im se desile u martu nakon što je došlo do izlivanja rijeke Ćehotine. U Osnovnom sudu u Pljevljima nijesmo mogli doznati detalje tužbe jer je sudski postupak u toku, ali smo nezvanično doznali da tužitelji solidarno od optuženih traže naknadu štete, jer državu, opštinu i EPCG tretiraju podjednako odgovornima za stanje na terenu.

Poplave u martu ove godine desile su se nakon što je došlo do ispuštanja vode iz vještačke akumulacije Otilovići, iz koje se vodom snabdjeva pljevaljska Termoelektrana. Tom prilikom poplavili su brojni objekti, kao i plodne površine. Stanovnici naselja Židovići i Ševari odmah su optužili Elektroprivredu zbog nekontrolisanog ispuštanja vode, dok su iz ove kompanije poručili da je došlo do prelivanja brane a da niko nije izvršio otvaranje ispusta na njoj. Iz Elektroprivrede su negirali da imaju odgovornost što je usled padavina i topljenja snijega došlo do prelivanja vode preko brane Otilovićkog jezera. Tvrdili su i da je tako urađena brana da kad se akumulacija napuni dođe do prelivanja vode.

Tih dana uslijedio je opšti rat saopštenjima, gdje su stanovnici ugroženih naselja tražili odgovornost, ekolozi upirali prstom u odgovorne, u prvom redu u Elektroprivredu, a iz Elektroprivrede tvrdili da oni nijesu odgovorni za plavljenja. U raspravu su se uključili i nekadašnji inženjeri u Termoelektrani, koji su tvrdili da je obaveza Elektroprivrede da se stara o samoj brani i o redovnom ispuštanju vode iz akumulacije, a sve sa ciljem da se izbjegnu nekontrolisana plavljenja.

O brani i akumulaciji u Otilovićiima neko mora voditi računa. Voda se mora ispuštati iz jezera na vrijeme iz dva razloga. Prvo, voda se mora ispuštati prije nego što se akumulacija napuni i ne dođe do nekontrolisanog izlivanja i potom do plavljenja naselja nizvodno od Pljevalja. Voda se mora ispuštati i zbog činjenice što je neophodno izbjegavati pritisak na branu. Ako bi stalno držali punu akumulaciju i pustili da se ista sama prazni prelivanjem, postoji opasnost da bi došlo do popuštanja brane. Pritom ne smije se zaboraviti da je nekada Elektroprivreda, odnosno Termoelektrana, uvijek imala zaposlene radnike koji su dežurali na brani i vodili računa o vodostaju u akumulaciji, a pritom i o ispuštanju vode, kaže izvršni direktor Ekološkog društva „Breznica” Milorad Mitrović i pojašnjava da on u sporu između građana, čija je imovina stradala, i tuženih ne želi da staje ni na čiju stranu, ali da mu je drago što je došlo do sudskog postupka gdje će se mnoge stvari tačno definisati.

Mitrović je mišljenja da konačno mora da se zna nečija odgovornost za plavljenje, odnosno da je neophodno sve učiniti da se plavljenja ne ponavljaju iz godine u godinu ili svake jeseni i svakog proljeća.

Zaista je neodgovorno da dolazi stalno do poplava i da niko ništa ne preduzima. Potrebno je i ovdje uvesti red, a posebno što je poslednjih godina bilo mnogo nereda, kaže Mitrović.

Najnovije vijesti

Zvezda čeka Bragu, Vest Hem u Zagrebu

16. septembra 2021. 12:17

Otišao je veliki Dušan Duda Ivković

16. septembra 2021. 10:09

Prognoza vremena – 16. septembar

15. septembra 2021. 22:21

Cijene u avgustu porasle 3,1%

15. septembra 2021. 20:43

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 25869 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11609 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10673 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10042 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9214 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8724 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8550 pregleda
%d bloggers like this: