Trećina odraslih i 10 odsto adolescenata u CG konzumira cigarete

    1 mesec pre 83 pregleda Izvor: vijesti.me

Jedna trećina odraslih i 10 odsto adolescenata u Crnoj Gori konzumira duvanske proizvode, a više od 40 odsto građana Crne Gore izloženo je duvanskom dimu u javnim prostorima. Čak 86 odsto njih ne smatra da je opasno kada su duvanskom dimu izloženi u svojim domovima.

Ovo je saopšteno iz regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije.

Juče je takođe u Podgorici završena trodnevna obuka za pružanje podrške u odvikavanju od pušenja kojoj su prisustvovali predstavnici primarne zdravstvene zaštite.

Obuku je organizovalo Ministarstvo zdravlja uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije kao nastavak aktivnosti na planu procjene statusa implementacije obaveza iz Okvirne konvencije za kontrolu duvana.

Odabrani ljekari, medicinske sestre, psiholozi i socijalni radnici iz Centara za podršku, pohađali su radionice kako bi stekli dodatne vještine i kompetencije za pružanje podrške u odvikavanju od pušenja, a medicinski kadar koji je prošao obuku, stečena znanja će u narednom periodu prenositi kolegama sa teritorije cijele države.

Kako se navodi u saopštenju, podaci ukazuju da je prevalenca pušenja u Crnoj Gori iznad prosjeka evropskog regiona, sa rastućim trendom među ženama i mlađom populacijom.

Otežavajuća okolnost je, ističu oni, i to što se status pušača ne evidentira uvijek kao faktor rizika, kao i činjenica da nikotinska supstitutivna terapija nije do sada bila na pozitivnoj listi Fonda zdravstvenog osiguranja.

“Konzumacija duvanskih proizvoda je duboko ukorijenjena u našoj tradiciji što je često bilo i određena vrsta opravdanja za nedovoljno učinkovite akcije koje bi dovele do smanjenja pušenja. Međutim, mišljenja sam da smo na dobrom putu da se, uz podršku SZO-a, na pravi način uhvatimo u koštac s ovim problemom i podignemo svijest o značaju sistemske i stručne podrške koja je od presudnog značaja za iskorijenjivanje ove štetne navike“, kazala je v.d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ivana Zivković.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović smatra da dnevni obim posla i nedovoljno kadra, ali i nedovoljna “pokrivenost” ovog izazova kroz sistem formalnog obrazovanja zdravstvenih radnika, razlozi su izostanka adekvatnog odgovora.

„Uvjerena sam da će sprovedena obuka osnažiti kapacitete primarne zdravstvene zaštite u pružanju podrške pacijentima u procesu odvikavanja od pušenja“, istakla je ona.

Brajović je, takođe, pozdravila to što Ministarstvo zdravlja promoviše sistemski pristup u rješavanju ovog problema. Posebno je, navodi se, naglasila podršku SZO-a u procesu revizije osnovne, tzv. “pozitivne” liste ljekova, kako bi se na nju, po prvi put, uključila nikotinska supstitutivna terapija.

Dr Smita Dešpande, eskpert SZO za borbu protiv nikotinske zavisnosti i predavač na ovom treningu objašnjava “Odvikavanje od pušenja je zahtjevno, ali nije nemoguće. Uz profesionalno savjetovanje, podršku porodice i prijatelja, ovaj proces je bitno olakšan.”

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27750 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10666 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9526 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9300 pregleda
%d bloggers like this: