Trendovi u plaćanjima: Bezgotovinska plaćanja porasla za 30%, primijećen značajan porast u tokenizovanim transakcijama

    1 mesec pre 226 pregleda Izvor: investitor.me

Budućnost novčanih transakcija, jačanje različitih metoda beskontaktnih plaćanja, podrška malim i srednjim preduzećima i implementacija vještačke inteligencije u digitalne finansijske tokove samo su neke od tema koje su razmatrane na Visa SEE Business Forumu 2024. Održana u Kotoru, godišnja konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u platnim sistemima i finansijskoj inkluziji, okupila je preko 120 istaknutih predstavnika finansijske industrije širom šest tržišta Jugoistočne Evrope, uključujući klijente i stručnjake iz kompanije Visa širom svijeta.

Neki od ključnih trendova u modernim plaćanjima za Jugoistočnu Evropu pokazuju da su bezgotovinska plaćanja širom regiona porasla za 30% u 2023. godini, uz porast od 74% u tokenizovanim transakcijama. Takođe je zabilježen porast od 16% u broju prodajnih mjesta koja koriste POS sisteme.

Kristina Doroš (Foto: Visa)

“Visa je prisutna na tržištu jugoistočne Evrope preko 40 godina. Naši zajednički napori sa vladama, regulatornim tijelima, finansijskim institucijama i partnerima rezultirali su značajnim postignućima u razvoju digitalne ekonomije regiona. Uvođenjem 15 miliona novih Visa kartica širom tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope, broj Visa kartica u upotrebi povećan je za 14% u poređenju sa 2022. godinom. Posvećeni smo daljem širenju mreže prihvatanja za jednostavna i sigurna digitalna plaćanja u Jugoistočnoj Evropi, kao i promociji digitalne transformacije lokalne ekonomije kroz inovacije”, rekla je Kristina Doroš, viša potpredsjednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Učesnici konferencije razgovarali su o digitalnom napretku regionalne zajednice, dok su predstavnici kompanije Visa predstavili značajne rezultate postignute tokom četiri decenije poslovanja u regionu Jugoistočne Evrope.

Ana Drašković (Foto: VISA)

Nastavljamo da inoviramo i osnažujemo korisnike digitalnim, sigurnim transakcijama, igrajući ključnu ulogu u modernizaciji plaćanja u regionu. Drago mi je što je naš ovogodišnji Forum upravo to postigao – da uvjeri klijente i naše partnere da se industrija plaćanja razvija brže nego ikada, a da se i mi razvijamo zajedno s njom, pružajući im beskrajne mogućnosti da svoje poslovanje unaprijede i učine konkurentnim”, istakla je Ana Drašković, potpredsjednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Visa je takođe predstavila nove funkcije kartica i digitalne inovacije koje će potrošačima i trgovcima omogućiti personalizovane, praktičnije i sigurnije načine plaćanja u budućnosti. Visa Pay omogućava bankama brzo implementiranje novih inovativnih rešenja, uključujući digitalno izdavanje, iniciranje plaćanja, plaćanje dodirom, upravljanje prevarama i rizicima, platforme za digitalne novčanike i još mnogo toga. Visa Flexible Credential omogućava korisnicima da mijenjaju kako i kada žele načine plaćanja jednom istom karticom. Visa Payment Passkey potvrđuje identitet bez prekida transakcije pri odjavljivanju i povećava sigurnost dok smanjuje smetnje prilikom plaćanja na mreži, na bilo kom uređaju ili veb lokaciji, širom svijeta.

O kompaniji Visa

Visa je svjetski lider u digitalnom plaćanju, koji olakšava transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih institucija i državnih organa u više od 200 zemalja i teritorija. Njihova misija je da povežu svijet preko najpogodnije, najinovativnije, pouzdane i bezbijedne mreže plaćanja, omogućavajući pojedincima, preduzećima i privredama da napreduju. Vjerujemo da ekonomije svuda uključuju i unaprijeđuju sve, a dostupnost vidimo kao osnovu za buduće kretanje novca. Saznajte više na Visa.com.