Trenutni prioriteti podružnice penzionera u Pljevljima, isplata pomoći i aktivnosti oko zimnice

    2 meseca pre 338 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA

U razgovoru za portal „PV Informer“ predsjednik udruženja penzionera Pljevlja, Vukadin Damjanović, dao je informacije o trenutnim aktivnostima podružnice.

Prioritetne aktivnosti se odnose na prikupljanje prijava za drugu raspodjelu sredstava pomoći u iznosu od 30 eura na nivou republike, od 35 posto sredstava od članarine. Prijave se podnose do 28 septembra, a raspodjela novca se vrši do kraja oktobra.Komisija vrši izbor penzionera koji će dobiti pomoć i to prevashodno sredstva se dodjeljuju onima koji su bez stana,postanari,lošeg zdravstvenog stanja,sa većim brojem članova porodice koje izdržavaju,visine penzije,opšteg imovnog stanja i da već nisu primali pomoć u ovoj godini.

Trenutno su aktuelne i aktivnosti oko nabavke zimnice za penzionere koje se tradicionalno sprovode svake godine pod povoljnim uslovima.Po prikupljenim ponudama od proizvođača u oktobru i izborom zimnice od strane penzionera krenulo bi se u realizaciju isporuke.

Trenutno su u toku aktivnosti oko nabavke jagnjećih lubina i do sad se za nabavku prijavilo preko 300 penzionera,a raspodjela bi trebala biti od 1-10 oktobra.

Što se tiče izgradnje zgrade sa stanovima za penzionere u Pljevljima, trenutno je posao u zastoju, prvo zbog redukovanja projekta po nalogu građevinske inspekcije.Sporna je i realizacija poslova oko priključka za vodu, kanalizaciju i struju iako su iz opštine Pljevlja ranije tvrdili da oni ne predstavljaju problem oko realizacije nastavka radova.Po informacijama dostupnim podružnici penzionera krenuće se sa izborom novog izvođača radova,a taj postupak dosta dugo traje.Sredstva za izgradnju zgrade za penzionere su obezbjeđena iz fonda PIO Crne Gore i ta sredstva su na raspolaganju još od prije dvije godine.

Sklopljen je i ugovor nabavke uglja za penzionere sa Rudnikom uglja koji važi do aprila sledeće godine,po kome svaki penzioner može dobiti ugalj u iznosu do 5 tona na pet mjeseci otplate bez kamate.

Međutim po žalbi dosta penzionera, svi penzioneri ne mogu dobiti ugalj ako im je dostupan iznos penzije makar jedan euro ispod polovine penzije koju primaju.Tako da ni penzioneri Rudnika uglja koji imaju dosta veće penzije od prosječne penzije u Crnoj gori ne mogu dobiti ugalj preko penzionerskih potvrda, iako im je iznos koji je nešto niži od njihove polovine penzije sasvim dovoljan da bi se mogle bez problema odvojiti rate za isporučeni ugalj koje se u prosjeku kreću do 30 eura.Očito da u Rudniku uglja nema sentimentalnosti ni prema vlastitim penzionerima.

Predsjednik podružnice penzionera u Pljevljima smatra da se taj problem može riješiti dogovorom predstavnika Rudnika uglja i Fonda PIO i da na kraju sve zavisi od dobre volje rukovodstva Rudnika uglja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda