Tri sastojka za oporavak uvelog cvijeća

    2 meseca pre 396 pregleda Izvor: lifestyle.ba

Ukoliko su biljke počele da vam venu, sa ovim rastvorom ćete ih vratiti u život. Ujmesto hemije, koristite ovaj domaći rastvor i biljke će rasti kao lude.

Jedino što je potrebno jeste da ne bacate koru od banane i ljusku jajeta kada ih upotrebite.

Biće vam potrebni i sledeći sastojci:

  • kora od 1 banane
  • 1 kašika mljevene kafe
  • ljuska od 1 jajeta
  • 300 ml vode
foto: Shutterstock

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i zajedno ih izmiksajte. Ovim rastvorom zalijte vaše svele biljke i rezultat će biti vidljiv već sledećeg dana, piše lifestyle.ba.

Rastvor možete da sipate i u saksiju sa zdravim kućnim ljepoticama i one će postati još bujnije i zelenije. Ukolko želite da vaše cvijeće uvek izgleda zdravo i zadivljujuće postupak ponavljajte povremeno.

Kako ovi sastojci djeluju na biljke?

Banane imaju kalijum, fosfor i kalcijum, pa baš iz tog razloga imaju pozitivan efekat na biljke. Ovi hranjivi minerali izuzetno pogoduju biljkama u procesu oporavka. Fosfor u banani takođe pomaže u dobrom rastu korijena i novih izdanaka.

banane
foto: Shutterstock

Ljuske sadrže preko 30 % kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći.

Savjet je i da se biljka barem jednom nedeljno prebriše vlažnom krpom kako bi se skinula prašina i omogućilo da biljka diše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: