Trikova za uštedu novca koji će vam biti od koristi

    1 godina pre 296 pregleda Izvor: dnevno.me

U vrijeme rasta cijena osnovnih namirnica, ali i svega drugog, svaki dinar je važan, zbog čega danas naročito moramo da vodimo računa da uštedimo dovoljno finansijskih sredstava kako ne bismo došli u situaciju da budemo švorc na kraju svakog mjeseca.

Otkrićemo vam u narednim redovima nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u tome.

Pretplate

Mnogo novca može otići na pretplate na ovo i ono, a kada bi malko izanaliziri šta sve plaćate shvatili bi da je veliki dio toga običan višak. Čak i da vas one pojedinačno koštaju 5-6 eura, uštedjećete mnogo novca otkazivanjem nekoliko takvih pretplata, od kojih nemate mnogo koristi. Na primjer, da li su vam zaista potrebni svi programi koje dodatno plaćate? Da li baš morate da imate svaki dostupan striming servis? A da ne govorimo o pretplatama na časopise, aplikacije na telefonu i slično.

Za početak, savjetujemo vam da odustanete od 2-3 pretplate. Malo dodatnog novca ušteđenog na ovaj način će vam sigurno koristiti. Ne morate da brinete da ćete se predomisliti, pošto vam niko neće zabraniti da se ponovo pretplatite na iste servise.

Hrana

Da li i dalje kupujete sve što vam se učini lijepim u prodavnici? Morate da prestanete s tom navikom, jer trošite mnogo novca na stvari koje vam zaista nisu potrebne. Prvi korak je odlazak u prodavnicu sa šoping listom. S ovom promjenom, brzo uštedjeti novac, jer u kolicima neće biti nasumične stvari koje ste primijetili na putu do kase, već samo proizvodi koji su vam neophodni i zbog kojih ste uostalom i otišli u radnju. Sledeće što možete da učinite ako mislite da kupujete previše stvari je da prije odlaska do kasa, prečeprkate robu u korpi ili kolicima i izbacite bar pet stvari i vratite na svoje police, ako ste u velikoj kupovini, ili bar jednu stvar, ako ste u manjoj kupovini.

Ručak na poslu

Od svih proizvoda, hrana je najviše poskupjela u poslednjih par godina. Nažalost, bez hrane ne možemo, pa smo prinuđeni da je kupujemo ma koliko da košta. S druge strane, nismo baš prinuđeni da pazarimo gotove obroke svakog radnog dana, jer su oni procentualno poskupjeli i više nego namirnice u njihovom sastavu. Šta vam onda preostaje? Pa da kad kuvate, pravite više, kako bi vam ostalo za nošenje na posao. Stari dobri sendviči za ponijeti su takođe dobar izbor, a oni su takođe bolji za vašu liniju od većine stvari koju inače jedete na pauzi za ručak. U slučaju da volite salate, i njih možete ponijeti, a gotovo je sigurno da će biti svježije od kupovnih.

Onlajn kupovina

Šoping preko interneta čini sve proizvode lako dostupnim, a on nam takođe omogućava da lako upoređujemo cijene i pronađemo popuste. S druge strane, pošto nam je lakše da kupujemo, to nas ohrabruje da trošimo više nego što bi inače trošili, jer ponekad prosto zaboravimo kakva nam je situacija na računa, a mnogi od nas nisu u stanju da se iskontrolišu pred svim preporukama za kupovinu, kojim nas zatrpavaju na društvenim mrežama i onlajn prodavnicama.

Kako onda da se borimo s tzv. impulsivnom kupovinom?

Stručnjaci savjetuju da sačekate 20-30 dana prije kupovine svakog proizvoda bez koga možete, pa nakon tog perioda provjerite ponovo da li vam je stvarno stalo da ga posjedujete ili ste ga u šoping euforiji stavili su svoju (onlajn) korpu.