Tropske vrućine do srijede…

    2 godine pre 616 pregleda

Intenzitet toplog tropskog talasa koji je zahvatio Crnu Goru od danas će se pojačati i trajaće sve do 14. avgusta kada će temperature dostizati oko 40 stepeni, a nakon čega se očekuje promjena vremena – kiša, povremeni pljuskovi praćeni grmljavinom – rekao je za meteorolog Branko Micev.

Topli tropski talas, pojasnio je on, dolazi sa unutrašnjosti sjeverozapada afričkog kontinenta i on će usloviti visoke tropske temperature – iznad 37 stepeni u pojedinim oblastima, dok će u drugim područjima, poput Podgorice i Danilovgrada, temperatura dosezati oko 40 stepeni. Istakao je da su sve to uobičajene situacije za ovo doba godine, te da nema prostora da se priča o bilo kakvoj ekstremnoj pojavi.

„Takve situacije su se dešavale ranije, dešavaju se i dešavaće se. Uobičajeno je da naše područje bude pod uticajem tropskih vazdušnih masa iz pustinjskih oblasti sa sjevera afričkog kontinenta i one prelaze Sredozemno more, a kad dođe vazdušna masa u naše područje, izaziva visoke tropske temperature“, rekao je on.

Rekordno najviša temperatura vazduha za jučerašnji dan, dodaje Micev, zabilježena je 2017. godine i iznosila je 42,5 stepeni. Tada je, podsjeća, od 1. do 10. avgusta svakodnevno temperatura bila 40 i više stepeni.

„Što se nikad prije desilo. Ne možemo danas govoriti, ako tri dana dostigne tempera t u ra 4 0 stepeni, da će biti ekstremna sitaucija. Ekstremno je nešto što se rijetko dešava, što se nije desilo… Jeste da će biti izuzetno toplo, ali bilo je toga i u prošlosti“, istakao je on.

Nakon 14. avgusta, prema njegovim riječima, nastupiće promjena vremena koja će trajati do 16. To, kako pojašnjava, pokazuje proračun Evropskog prognostičkog centra koji obezbjeđuje materijal za sve nacionalne meteorološke službe.

„Doći će do pada temperature vazduha sa uslovima za kišu, povremene pljuskove praćene grmljavinom. I to će biti izraženije na sjeveru u pravcu centralnih predjela, a najmanje će se osjetiti ta promjena na jugu“, istakao je on.

Govoreći o tome kako protiče ovaj ljetnji period i po čemu je karakterističan u odnosu na prethodne sezone, kaže da je ove godine primjetno više oscilacija. Podsjeća da je maj bio izuzetno kišan, a da su tropske temperature počele početkom juna. Period od 7. juna do 7. jula, navodi Micev, bio je rekordno najtopliji u Podgorici, a situacija je slična bila i u drugim gradovima.

„Istovremeno, imali smo krajem jula obilnu kišu koja je trajala dan-dva, što nije karakteristika za ljetnji period na primorju i u centralnim djelovima“, navodi on.

Odgovarajući na pitanje koji je uzrok tih naglih vremenskih promjena i utiču li na to klimatske promjene, Micev kaže da se danas sve što se desi, zapravo, pripisuje klimatskim promjenama. Pojašnjava da je ovakva meteorološka slika direktno povezana sa opštom cirkulacijom atmosfere, gdje se nalaze razni talasi.

„To je jedan mehanizam koji pokreće atmosferu i oni generišu različite vremenske procese na planeti. Dolazi do promjene u ponašanju tih talasa i onda su vremenske prilike zbog toga takve kakve imamo. A zašto je došlo do promjene u ponašanju tih talasa, to treba nauka da utvrdi. Nije nimalo jednostavno da neko ustvrdi da su klimatske promjene, možda su se promijenili zbog dejstva astronomskih parametara planete, ledena doba su nastajala od astronomskih parametara, ne od klimatskih promjena… Nauka će to utvrditi“, zaključio je on.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32853 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11890 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: