TUBEROZA, KRALJEVSKA BILJKA ZANOSNOG MIRISA!

    2 meseca pre 153 pregleda Izvor: stil.kurir.rs

Agave amica, odnosno tuberoza, je višegodišnja biljka iz porodice Asparagaceae, čiji se ekstrakti koriste kao nota u parfimeriji.

Sada se široko uzgaja kao ukrasna biljka, a izvorno je porijeklom iz Meksika.

tuberoza
foto: Shutterstock

Omiljeni cvijet za parfeme

Prelijep miris tuberoze destilovan je za upotrebu u parfimeriji od 17. vijeka, kada je cvijet prvi put transportovan u Evropu. Francuska kraljica Marija Antoaneta koristila je parfem pod nazivom Sillage de la Reine takođe nazvan Parfum de Trianon, koji sadrži tuberozu, cvijet narandže, sandalovinu, jasmin, iris i kedar.

Ostaje popularna cvjetna nota za parfeme, bilo u samostalnim mirisima tuberoze ili u miješanim cvjetnim mirisima, ali se generalno mora koristiti umjereno jer je moćnog mirisa, pa može biti prejaka za korisnika ako se upotrebljava previše.

Uzgajanje

Tuberoze se mogu gajiti na otvorenom, gde će preživjeti u zemlji ako temperature ne padnu niže od -6,7 ° Celzijusa. U hladnijim zonama tuberoze se uzgajaju kao ljetnje jednogodišnje biljke, u saksijama gdje se može uživati u njihovom mirisu.

Za cvjetanje biljkama je potrebno oko 4 mjeseca toplih temperatura od trenutka sadnje rizoma. Vrtlari obično započinju sadnjom rizoma u saksijama u plastenicima počev od kasne zime ili ranog proljeća, premještajući ih na otvoreno u kasno proljeće kada prođe opasnost od mraza. Ako se u to vrijeme zasade direktno u zemlji, možda neće procvjetati sve do septembra, što značajno smanjuje period u kojem može cvjetati. Kada lišće u oktobru počne da žuti, treba ga orezati, rizome iskopati i čuvati na hladnom, suvom i tamnom mjestu za zimu.

Omiljeni cvijet Luja XIV

Tuberoze je posebno volio Luj XIV, koji je naredio da se zasade stotine sadnica duž velikih leja u Versaju tako da je miris bio neodoljiv, što je bez sumnje pomoglo prikriti mirise zbog loše higijene palate.

Uzgajale su se u glinenim posudama i sadile direktno u zemlju; da bi miris bio konstantno jak, novi primjerci su se rotirali, ponekad svakodnevno.

Najnovije vijesti

Premijerski sat 29. oktobra

19. oktobra 2021. 12:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27415 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11857 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11690 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11048 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10373 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9793 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9283 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9025 pregleda
%d bloggers like this: