Tunel nije bio težak poduhvat, kašikama se mogao probiti metar dnevno

    8 meseci pre 625 pregleda Izvor: dan.co.me

Sudski vještak građevinske struke Veljko Vasiljević komentarišući tunel koji je iskopan od stana u Njegoševoj do depoa Višeg suda u Podgorici kazao je da su to radili spremni radnici, te da da im je za orjentaciju u prostoru bio potreban samo kompas.

„Tu se sad stvaraju neke aluzije da je to uradila neka ozbiljna firma ali to je besmislica. To su radili ljudi pješke, radnici, a alatke su im bili oni zidarski čekić, imali su motornu testeru za pravljene dasaka, te purpjenu da se to sve poveže“, kazao je Vasiljević. 

Podzemne vode nema, ističe Vasiljević i objašnjava da je onom koji je kopao najteže bilo da ono što iskopa proturi pored sebe i da tovar neko vuče iza.

„Moglo se kopati i kašikama, metar dnevno. Sa dobrom organizacijom bez problema – dva metra dnevno. To se pakuje u džakove, nešto su ostavili u podrume, a iznijeli su samo koliko su morali“, kazao je Vasiljević, piše portal RTCG.

Naveo je da su oni iznosili napolje samo onu količinu iskopane zemlje koja im je smetala. 

„Oni su držali u podrumu toliko koliko da im ne smeta, pakovali i vozili. Građani kao građani, svako gleda svoj posao, vide radnici u kombinezonu nose džakove i ne pada nikom na pamet ništa. Organizatori su morali imati neku logistiku, neko je od njih čuvao sigurno, a što se tiče orjentacije u prostoru kompas im je bio dovoljan“, kazao je Vasiljević.

Naveo je da je onima koji su kopali tunel za orjentaciju u prostoru kompas bio sve što im završava posao. 

„Oni mogu da sa geoportala umzu poziciju, stave kompas, odrede sjever i samo prate i svakih tri-četiri metra izvrše kontrolu. Ne treba od toga praviti spektakl, lako je to teklo“, zaključio je Vasiljević.