Turska za godinu dana uštedela sedam milijardi dolara zahvaljujući vjetru i solaru

    2 meseca pre 87 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com
Foto: Coernl from Pixabay

Električna energija proizvedena u vetroparkovima i solarnim elektranama uštedela je Turskoj sedam milijardi dolara u poslednjih 12 meseci na ime uvoza gasa. Naime, da nije bilo ove obnovljive energije morale bi da rade elektrane na gas, koji ova zemlja uvozi.

Turska je prošle godine proizvela skoro jednu trećinu električne energije iz gasa, ali taj bi udeo bio veći da nije bilo energije iz vetra i sunca jer gasne elektrane imaju veći kapacitet od onog koji je iskorišćen, naveo je u analizi energetski i klimatski think tank Ember.

Godišnja potrošnja gasa u zemlji postavila je novi rekord u 2021. godini – 61,6 milijardi kubnih metara, od čega je 45 odsto uvezeno iz Rusije. Na uvoz gasa je prošle godine Turska potrošila oko 31 milijardu dolara.

U narednim mesecima, kako se navodi u analizi, ako se zadrže sadašnje cene prirodnog gasa vetar i solar će mesečno štedeti Turskoj oko 700 miliona dolara.

Država kontroliše cene gasa za proizvođače struje

Gas je u Turskoj u proteklih 12 meseci poskupeo sedam puta, a električna energija šest puta.

Cene gasa na svetskim tržištima porasle sa sa 20-25 dolara po megavat-satu (MWh) u prvom kvartalu 2021. na na sadašnjih 100 dolara, ali je turska vlada odredila cenu za proizvođače električne energije na 65 dolara.

Na drugoj strani, cena električne energije za domaćinstva je trenutno 50-85 dolara po MWh, dok su se prosečne veleprodajne cene 120-130 dolara po MWh, navodi se u analizi.

Vetar uštedeo pet milijardi dolara, solar još dve

Vetar i solar ustedeli Turskoj sedam milijardi dolara ember grafika

Vetroparkovi i solarne elektrane proizvele su 46,3 teravat-sati (TWh) od 1. maja 2021. do 30 aprila 2022. Za pravljenje te energije u gasnim elektranama bilo bi potrebno uvesti gas vredan sedam milijardi dolara, navodi se u analizi.

Vetroelektrane, sa proizvodnjom od 32,2 TWh, uštedele su pet milijardi dolara, a solarne elektrane dodale su 14,1 TWh i „zaradile“ još dve milijarde.

Ember je istakao da na ovaj način proizvodnja energije iz obnovljivih izvora onemogućava korišćenje i uvoz fosilnih goriva.

Energetska kriza zahteva brza rešenja poput solarne energije

Jasno je da je rešenje ubrzati ulaganja u energiju vetra i sunca. Kako bi to uradila Turska bi, kako navodi Ember, trebalo značajno da poveća aukcije, rezervisanje kapaciteta i eliminisanje barijera koje sprečavaju slobodno tržište.

Ufuk Alparslan, analitičar za električnu energiju i klimatske podatke u organizaciji Ember, smatra da obnovljivi izvori energije mogu učiniti mnogo uz odgovarajuću politiku.

Tržište i aukcije najvažniji za razvoj zelene energije

Posle ukidanja fid-in tarife, dodaje, slobodno tržište i aukcije će biti glavni putevi ka novim obnovljivim izvorima energije u Turskoj. Međutim, potrebno je drastično povećati kapacitete rezervisane za energiju vetra i sunca i izbegavati tržišne intervencije koje narušavaju investicioni ambijent, dodaje Alparslan.

Energetskoj krizi su, prema njegovim rečima, potrebna brza rešenja, poput solarne energije, koja se može veoma brzo primeniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: