Tužilački savjet: Bez trećeg mandata predsjednicima osnovnih i viših tužilaštava

    2 meseca pre 195 pregleda Izvor: vijesti.me

Tužilački savjet zauzeo je stav da kandidati za rukovodioce osnovnih i viših tužilaštava ne mogu tri puta da budu na rukovodećim pozicijama.

Nakon toga Tužilački savjet je poništio sve oglase za rukovodeće pozicije u 11 tužilaštava, a uskoro će biti raspisani novi konkursi za najvažnije pozicije u tužilačkoj organizaciji.

Vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković na sjednici Tužilačkog savjeta  je saopštio da član 54 Zakona o tužilaštvu predviđa da isto lice može dva puta biti na rukovodećoj poziciji.

„Zauzeli smo zajednički stav“, kazao je Stanković.

Za ovu važnu odluku Tužilačkom savjetu trebalo je više od godinu jer se članovi tog tijela nisu mogli usaglasiti da li neki tužioci mogu dva ili više puta rukovodećoj poziciji.

Stav Tužilačkog savjeta je potpuno drugačiji od sporne odluke Sudskog savjeta, koji su u ljeto 2019. godine predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i još nekim predsjednicima sudova treći ili čak nekim i osmi mandat iako se to kosi sa Ustavom.

Rukovodioci ODT Herceg Novi Snježana Zejnilagić i ODT Kolašin Vojislav Grujić su tokom dana sami povukli kandidature za nove mandate u tim tužilaštvima.

Neki rukovodioci osnovnih i viših tužilaštava su na prošlogodišnjem konkursu Tužilačkog savjeta predali kandidature za rukovodeća mjesta iako su ranije imali po dva ili više mandata.

Tužilački savjet se trenutno bavi i razmjenom mišljenja kakav stav da zauzmu oko starosne penzije za tužioce nakon što su ljetos usvojene Izmjene zakona PIO koji predviđa odlazak sa funkcije sa 64 godine za žene, a sa 66 za muškarce.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13156 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8005 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7190 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6517 pregleda