Tužiteljka Vukčević: Supruga Andrije Mandića nije dostavila dokaz o porijeklu novca

  • 6 mjeseci pre
  • 238 pregleda
  • Izvor: cdm.me

U nastavku suđenja jednom od lidera Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, danas je pred Višim sudom u Podgorici saslušano šest svjedoka. Svjedokinja Sanja Mandić, supruga lidera DF-a Andrije Mandića, ostala je pri iskazu datom u Specijalnom tužilaštvu, a specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je kazala u da Mandićeva nije dostavila dokaz o porijeklu novca.

“Nije pružila dokaz odakle joj ta sredstva. Njen iskaz je u suprotnosti sa materijalnim dokazima koji će se sprovesti u toku glavnog pretresa”, navela je tužiteljka Vukčević.

Nakon toga, advokat Dušan Radosavljević je rekao da svjedok nije taj koji treba da dokazuje nešto, već to treba da radi Tužilaštvo. On je zaključio da je Sanja Mandić svjedok u postupku isključivo zato što je žena poslanika Mandića.

Advokat Dražen Medojević naveo je da je svjedokinja Mandić na uvjerljiv način objasnila porodično stanje, te kako je trošen novac, a u okviru toga i da joj brat 22 godine živi u Kanadi.

“Ove primjedbe Specijalnog tužilaštva usmjerene su za medije, a ne za sud”, kazao je advokat Medojević.

Svjedočio je i Nikola Bajčetić, član DF-a, koji je na pitanje odbrane odgovorio da je u periodu izbora 2016. bio lošeg zdravstvenog stanja, što je bila posljedica protesta DF-a 2015. kada su ga kako je rekao, pretukli policajci. On se ranije u SDT-u izjasnio o donacijama DF-a u vrijeme izbora 2016. godine kada je uplatio 2.000 eura.

Tužiteljka je imala je primjedbu i na njegov iskaz, navodeći da nije materijalnim dokazima potkrijepio tvrdnje o porijeklu doniranog novca.

Svjedoci Miloš Kovačević i Dragan Kašćelan ostali su pri iskazima datim u SDT-u gdje su se izjasnili o poslovima gradnje optuženog Momira Nikolića.

Tokom svjedočenja Kovačevića, advokat Radosavljević je primjetio da je u pitanju bila gradnja iz 1997. godine kada je valuta bila njemačka marka.

Svjedok Kašćelan je pojasnio da je kuća koju je optženi Nikolić gradio i prodavao bila oglašena preko njegove agencije.

“Kuća se prodavala za 800.000 eura, a provizija je bila tri odsto kao i kod svih agencija tada”, naveo je Kašćelan.

Svjedoci Zoran Mišković i Miodrag Bešović takođe su ostali pri ranijim iskazima, a govorili su na okolnosti predaje tablet uređaja u vrijeme predizborne kampanje 2016. godine, s tim što svjedok Bešović ni danas nije odgovorio na pitanje tužiteljke ko su aktivisti kojima je podijelio tablete uređaje.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

Osim Medojevića, optužnicom SDT-a je obuhvaćen i biznismen iz BiH Momir Nikolić i još deset osoba, a svima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije sa ciljem pranja novca. Nikoliću se sudi i za utaju poreza.

Na optuženičkoj klupi nalaze se i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, funkcioner Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović i diler deviza Gordan Konatar.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.