U avgustu za minimalnu potrošačku korpu trebalo 641,80 eura

    1 mesec pre 159 pregleda Izvor: cdm.me

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust ove godine iznosila je 641,8o eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,4o eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 364,40 eura.

“Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu 2020. godine, u odnosu na jul 2020. godine, zabilježila je rast od 0,1 odsto. Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu su u odnosu na jul zabilježili  rast od 0,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na jul zabilježili rast od 0,1 odsto”, navodi MONSTAT.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda