U bordu direktora nijednog stručnjaka

    2 godine pre 1531 pregleda Izvor: Dan

DRŽAVNIM PREDUZEĆEM IZ PLJEVALJA UPRAVLJAJU LICA KOJIMA RUDARSTVO NIJE UŽA SPECIJALNOST

Da rudarska struka u Crnoj Gori nije na cijeni može se zaključiti i po činjenici da Rudnik uglja Pljevlja (RUP) ne vode lica rudarske struke. U odboru direktora, od sedam članova, nijedan član nije završio Rudarski fakultet.

Na čelu se nalazi Aleksandar Mitrović, koji je diplomirani ekonomista. Pored Mitrovića sjede predsjednik pljevaljskog DPS-a Vlade Milinković, predsjednik pljevaljskog SD-a Nataša Marković i Igor Noveljić, koji su takođe završili Ekonomski fakultet. Branislav Pejović je član odbora direktora, koji je stekao zvanje bečelor finansija i bankarstva a kasnije i master revizije i računovodstva na Univerzitetu „Singidunum“. Nikola Vujović je na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici stekao bečelor diplomu, a na istom fakultetu završio je i specijalističke studije. Među sedam odabranih direktora, Zoran Gospić je, ipak, najbliži rudarskoj struci jer je diplomirani geolog.

Zanimljivo je da ni u menadžmentu Rudnika uglja nije mnogo bolja situacija. Od sedam direktora različitih sektora, samo je direktor proizvodnje Stjepan Gazdićdiplomirani inženjer rudarstva. Pored Gazdića na mjestu direktora sektora za investicije i razvoj nalazi se inženjerDane Čamdžić, koji je diplomirao na Rudarskom fakultetu u Beogradu, ali na odsjeku za transport na površinskim kopovima. Sam izvršni direktor Slavoljub Popadić, koji predvodi sedmočlani direktorski tim, diplomirani je elektroinženjer. U menadžmentu se nalaze ekonomisti Dragan Mijatović, kao finasijski direktor i Budislav Jaredić na mjestu direktora prometa. Mjesto direktora pravnih poslova pokriva Mugdin Nuhanović, koji je diplomirani pravnik. U menadžmentu je donedavno bio i sadašnji predsjednik pljevaljske opštine Igor Golubović, koji je diplomirani inženjer mašinstva.

Pored činjenice da rudarska struka nije zastupljena u upravi Rudnika uglja zanimljivo je i da su u odboru direktora Pljevljaci u manjini. Tako su predsjednik odbora Aleksandar Mitrović i član odbora Igor Noveljić rođeni u Podgorici, a Branislav Pejović i Nikola Vujović na Cetinju. Pejović i Vujović nemaju ni preveliko radno iskustvo. Pejović je rođen 1982. godine, a Vujović 1990.

Iako nema rudara u bordu direktora, ova kompanije bilježi rast profita iz godine u godinu. Tako je lani neto dobit bila 6,6 miliona eura. Zaposleni se, međutim, žale na manje plate nego što su imali prije deset godina.

Kada su u pitnju rudnici i Pljevlja, pamti se slučaj upravnika rudnika olova i cinka Šuplja stijena koji je završio teologiju. Rezultat je bio zatvaranje Rudnika 1987. godine, i to je bilo prvo preduzeće koje je zatvoreno u toj opštini, odnosno nije moglo da se izbori s krizom.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11626 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10794 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8848 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: